Linkovi

Pakistan treba energičnije da sprovodi anti-terorističke operacije


Šef američkih obaveštajnih službi Majk Mekonel ocenio je da bi Pakistan trebalo da energičnije sprovodi anti-terorističke operacije duž granice sa Avganistanom. Medjutim, on je dodao da pakistanski predsednik mora da vodi računa o političkoj situaciji u izbornoj godini.

Drektor nacionalnih obaveštajnih agencija Majk Mekonel kaže da se strategija pakistanske vlade o potpisivanju mirovnih sporazuma sa plemenskim vodjama duž granice sa Avganistanom, naklonjenim Talibanima, pokazala kontraproduktivnom. Svedočeći pred senatskim odborom za oružane snage, Mekonel je izjavio da predsednik Pervez Mušaraf nastoji da američke bezbednosne potrebe uskladi sa unutrašnje-političkom situacijom.
«Predsednik Pakistana je verovao da će sklapanje tog mirovnog dogovora dati rezultate. Ali sa naše tačke gledišta, kapaciteti Al-Kaide za obuku i slično su se povećali. Zato je organizovana poseta potpredsednika Čejnija, i druge posete, da objasnimo potrebu za odlučnijim obračunom sa Al-Kaidom u Pakistanu. Ali, pri tome se mora voditi računa o popularnosti predsednika Mušarafa s obzirom da se izbori održavaju na jesen», predočio je Mekonel.

Američki obaveštajni zvaničnici kažu da Talibani i borci Al-Kaide koriste plemenska područja u pakistanskim planinama na granici sa Avganistanom kao utočišta iz kojih organizuju prekogranične napade na američke i koalicione snage u Avganistanu. Avganistanska vlada je ogorčena zbog takve situacije, dok Mušaraf tvrdi da njegova vlada radi sve što može da bi eliminisala uporišta terorista. U ponedeljak je potpredsednik SAD Dik Čejni doputovao u Islamabad na razgovore sa predsednikom Mušarafom, a prema medijskim izveštajima uputio je otvorenu poruku da pakistanski lider mora da agresivnije radi na eliminisanju terorističkih utočišta. Prema jednom izveštaju, Čejni je čak upozorio Mušarafa da bi Kongres mogao da smanji ili obustavi američku pomoć Pakistanu ako Islamabad ne učini dovoljno na zaustavljanju terorista.

Majk Mekonel kaže da je predsednik Mušaraf razapet izmedju želje da saradjuje sa SAD, i domaćih političkih ciljeva. «Verujemo da bi mogli da učine više, ali mislim da predsednika Pakistana u ovom trenutku najviše zaokuplja pitanje osvajanja novog mandata» procenio je Mekonel. U Pakistanu se na jesen održavaju parlamentarni i predsednički izbori. Islamističke partije koje se ogorčeno protive Mušarafoj saradnji sa SAD u borbi protiv terorizma, pokazale su se veoma moćnim političkim protivnikom, barem na pokrajinskom i lokalnom nivou.

XS
SM
MD
LG