Linkovi

Finiks bez greške na Istoku, dve pobede do ulaska u istoriju


Osam utakmica NBA sezone odigrano tokom nedeljnog popodneva i večeri, uz polovičan učinak domaćih i gostujućih timova. Od košarkaša iz Srbije i Crne Gore aktivni su bili Marko Jarić i Darko Miličić, ali bez zapaženijeg učinka.

Orlando je doživeo četvrti uzastopni poraz – 97:93 protiv Hjustona na Floridi, uz 8 poena (3-9, -, 2-2), po 3 skoka i blokade Miličića za 33 minuta igre, dok je Minesota pobedom nad Vašingtonom – 98:94 u svom "Target Centru" prekinula seriju do tri poraza. Jarić je igrao samo šest minuta, nije se upisao (0-1 iz igre), ali je imao 2 skoka.

Istovremeno, košarkaši Finiksa neprimetno, ali sigurno, kreću se ka nečemu što do sada nijednom timu u istoriji NBA lige nije pošlo za rukom. Ukoliko sutra uveče u Indijanapolisu i u sredu u Filadelfiji ostvare pobede, Sansi će postati prvi tim u istoriji NBA lige koji je u jednoj sezoni dobio sve ekipe iz suprotne konferencije – i to u gostima. Do sada, Finiks je trijumfovao na 13 uzastopnih mečeva protiv timova sa Istoka, a sinoćnji duel u Atlanti, završen rezultatom 115:106, dobio je pre svega zahvaljujući sjajnom Amariju Stodemajeru, koji je uz rekord sezone - 43 poena, imao i 16 skokova, 6 asistencija i 3 blokade.

Uz mnoštvo atraktivnih i neverovatnih poteza sa obe strane, utakmica je bila neizvesna sve do poslednje četvrtine, ali su se gosti iz Arizone na kraju ipak revanširali Hoksima za neočekivani poraz u Finiksu pre nešto više od dve nedelje. Pored Stodemajera, u pobedničkom timu istakli su se Šon Merion sa 21 i Leandro Barbosa sa 19 poena, dok je Stiv Neš ostvario standardni "dabl-dabl" - 14 koševa, 13 asistencije. S druge strane, najefikasniji je bio bivši košarkaš Finiksa Džo Džonson sa 28 poena, dok je Marvin Vilijams završio sa "dabl-dablom" - 23 poena i 10 skokova. U svom trećem debiju za tim Atlante, Entoni Džonson, koji je poslednjeg dana prelaznog roka stigao iz Dalasa, bio je vrlo solidan - 17 poena i 5 asistencija za 34 minuta.

Fil Džekson i posle sedam utakmica protiv Golden Stejta od svog povratka na klupu Lejkersa u leto 2005. - ne zna za poraz. U odsustvu povređenih Kvamija Brauna, Luka Voltona i Vladimira Radmanovića, Džekson je drugi meč zaredom počeo sa Morisom Evansom u postavi i Lejkersi su, posle rekordnih šest uzastopnih poraza, ostvarili drugu pobedu – 102:85. Evans je završio sa rekordom karijere 26 poena, koliko je postigao i Kobi Brajant, a gosti iz Los Anđelesa odagnali su sve dileme oko pobednika već u prvom poluvremenu serijom 33:7.

Najveća drama viđena je u Detroitu, gde su Pistonsi pogotkom Krisa Vebera iz "odbojke" pobedili Čikago – 95:93 i pokvarili povratak Bena Valasa u grad u kome je proveo prethodnih šest godina. A dok Dvejn Vejd razmatra da li da se podvrgne operaciji ramena, Majami je pobedio Klivlend na svom terenu – 86:81. Saša Pavlović je još jednom propustio utakmicu zbog bolesti, a Lebron Džejms ponovo naglasio da je njegov izostanak bio veliki hendikep za Kavse.

Rezultati

Detroit - Čikago 95:93
Orlando - Hjuston 93:97
Majami - Klivlend 86:81
Minesota - Vašington 98:94
Nju Džersi - Njujork 101:92
Atlanta - Finiks 106:115
Golden Stejt - L. A. Lejkers 85:102
Indijana - Sakramento 93:110

XS
SM
MD
LG