Linkovi

Državni sekretar Rajs: Nije potrebno da se Iranci vrate nazad već da se zaustave


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da njegova zemlja poseduje tehnologiju za proizvodnju nuklearnog goriva i da neće odustati od nje. Iranski mediji su citirali izjavu Ahmadinedžada u kojoj je uporedio program sa vozom koji je napustio stanicu i kreće se ka svom odredištu bez kočnica i bez mogućnosti da krene unazad. Zamoljena da prokomentariše tu izjavu državni sekretar Kondoliza Rajs je rekla da nije potrebno da se Iranci vrate nazad već da se zaustave. U programu tv mreže ABC Rajs je rekl da Iran zna šta treba da preduzme. Ona je navela da Iranci koji dovode u pitanje prkos njihove vlade Ujedinjenim nacijama zahtevaju da se obustavi obogaćivanje uranijuma. Državni sekretar je dodala da mnogi Iranci strahuju da će finansijske institucije napustiti njihovu zemlju, a da će presušiti i medjunarodne investicije.

«Ako pogledate iransku štampu videćete da ima dosta kritika na račun Ahmadinedžada medju Irancima koji su informisani i koju imaju uticaj, koji strahuju da njegova politika vodi zemlju u izolaciju.»

Zvaničnici stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke sastaće se sutra kako bi razmotrili dalje korake u sporu sa Iranom. Sekretar Rajs je u programima tv mreža ABC i Foks istakla želju za diplomatskim rešenjem spora, ponovivši da je, ukoliko Iran obustavi obogaćivanje uranijuma, spremna da se sastane sa iranskim predstavnicima. Jedna od zabrinutosti Bušove administracije odnosi se i na iranski uticaj na šiitske ekstremiste u Iraku. Administracija je nedavno obelodanila dokaze da su neke od eksplozivnih naprava koje se koriste u Iraku iranske proizvodnje. U programu mreže CNN, irački savetnik za nacionalnu bezbednost Movafak al-Rubaie, rekao je da ima znakova promene.

«Iranci su nedavno promenili svoje ponašanje i ima izvesnih dokaza da su prestali da šalju oružje i eksplozivne naprave koje se koriste na ulicama Bagdada,» rekao je Rubaie i dodao da takodje ima nagoveštaja da je Iran zatražio od svojih saveznika na iračkoj političkoj sceni da podrže vladu Nurija al-Malikija i da pruže šansu za uspeh novom bezbednosnom planu.


XS
SM
MD
LG