Linkovi

Istraživači pokušavaju da ustanove zašto ljudi puše


Da li su genetski predodredjeni? Da li imitiraju ponašanje svojih roditelja? Ili je to zavisnička snaga nikotina?

Nikotin je visoko zavisnička supstanca koja se nalazi u cigaretama i sve više u drugim proizvodima. Nikotinskim flasterima i žvakama, nikotinskim napitcima čak i u nikotinskim gelovima. Bil Vejlen je na čelu kompanije koja pravi te proizvode.

«Naši proizvodi trebalo bi da sadrže sve bio-aktivne , hemijske elemente iz duvana, sadrže sve sastojke koje su pušači navikli da dobijaju i dostavi ih u formi gela ili melema».

Gel u čijem sastavu je nikotin prodat je u 40 zemalja. Gel ili ostali proizvodi sa nikotinom mogli bi da pomognu pušačima da prestanu da puše ili da zadovolje svoju potrebu za nikotinom na mestima gde pušenje nije dozvoljeno. Medjutim, kritičari kažu da ovi proizvodi takodje mogu da stvore zavisnost od nikotina kod ne pušača ili ih ohrabre da uzimaju duvanske proizvode za žvakanje. Naučnicima je već godinama poznato da je nikotin isto tako zavisnička droga kao i heroin i kokain, nešto čega većina javnosti možda nije svesna. Doktor Nensi Rigoti.

»Oni misle da nikotin uzrokuje rak, što nije tačno. Postoji dosta nesporazuma oko toga».

Istraživači su nedavno doveli u vezu deo moždanih receptora sa zavisnošću od nikotina. Oni su ustanovili da jedno uvlačenje dima cigareta dostavlja nikotin u mozak tokom pet otkucaja srca. Jednom u mozgu, nikotin menja hemiju ćelija. Što više čovek puši, više nikotina je potrebno mozgu. Naučnici u medicinskom centru univerziteta Djuk proučavali su efekte nikotina na pacove koji su bili izloženi drogi još u materici. Ti pacovi razvili su snažniju zavisnost kasnije, u odnosu na pacove koji su je stvorili bez izlaganja nikotinu. Istraživači su zatim povukli nikotin. Kada su im ponovo dali nikotin, izloženi pacovi uzeli su dvostruko više nikotina od pacova koji nisu prethodno bili izloženi toj supstanci. Istraživači kažu da studija ima uticaj na trudnice.

Deca žena koje su pušile dok su bile u drugom stanju, ili uzimale nikotin u nekom drugom obliku, mogla bi da imaju veće šanse da postanu zavisna od droge. Vodeći naučnici takodje kažu da studija može da ukaže na potrebu za efektivnijim oblicima tretmana za pušače koji se trude da prestanu sa tom navikom, ukoliko su njihove majke takodje bile pušači.

XS
SM
MD
LG