Linkovi

Američka svemirska agencija istražuje izvor energije polarnog svetla


Američka svemirska agencija NASA lansirala je jednom raketom rekordan broj od pet satelita, sa zadatkom da pronadju izvor energije u zemljinom magnetnom polju koji izaziva spektakularno polarno svetlo. To saznanje moglo bi da pomogne naučnicima da razumeju zašto bure na suncu izazivaju poremećaje u električnim mrežama na zemlji i na svemirskim letelicama oko nje.

Takozvano severno ili polarno svetlo predstavlja spektakularna električna pražnjenja na noćnom nebu Severnog i Južnog pola. U fizičkom smislu, taj lajt-šou izazivaju geomagnetske oluje, posledice mnogo većih oluja na suncu koje šalju talase jonizovanih čestica u svemir. Zemljino magnetno polje odbija većinu tih čestica, ali poneki talas uspeva da se probije izazivajući svetlosne bljeskove iznad polova. U redjim slučajevima dolazi i do poremećaja u visokonaponskim električnim mrežama i telekomunikacijama izmedju zemlje i svemirskih letelica u orbiti oko nje. Solarni fizičar Vasilis Angelopulos, sa Kalifornijskog univerziteta, u Berkliju, kaže kako naučnici već tri decenije nastoje da odrede preciznu tačku u zemljinom magnetnom polju gde se dogadja eksplozivno oslobadjanje čestica, kao i redosled dogadjaja koji dovode do toga:

”To saznanje ukazalo bi na fizičke dogadjaje koji se odigravaju. Problem je u tome da se početak magnetne oluje dogadja u nekoj tački u prostoru oko zemlje, a zatim se u roku od nekoliko minuta oluja proširi dalje od mesečeve orbite, tako da samo jedan satelit ne može da odredi tačno mesto njenog početka.“

Nastojeći da reši ovu misteriju NASA je pokrenula projekat Temis (Themis) i lansirala pet satelita koji će usmeriti svoje instrumente ka Severnom i Južnom polu. Dva satelita kružiće oko zemlje na jednoj šestini udaljenosti do meseca, druga dva na polovini, dok će peti biti u rezervi, ako neki od prva četiri otkaže.

Smeštanje pet malih satelita u konus noseće rakete predstavljalo je dodatni inženjerijski poduhvat. Sateliti su u obliku kocke, sa stranicama od jednog metra. Menadžer projekta Temis, na Kalifornijskom univerzitetu, Piter Harvi, kaže kako su inženjeri naučili kako da grade satelite manje od dosadašnjih.

”Nije bilo lako smestiti toliko mnogo uredjaja u tako male svemirske letelice. Naučili smo mnogo o tome kako sagraditi eskadrilu satelita. Očekujemo veoma značajna naučna otkrića.“

XS
SM
MD
LG