Linkovi

Diplomate u UN uzdržano reagovale na zaključke Agencije za atomsku energiju


U izveštaju koji je objavila Medjunarodna agencija za atomsku energiju zaključuje se da je Iran proširio proces obogaćivanja uranijuma od decembra, kada muje Savet bezbednost naložio da obustavi takve aktivnosti. U izveštaju na šest stranica navodi se da je vlada u Teheranu nastavila izgradnju nuklearnog reaktora u kome bi mogao da se proizvodi materijal koji se koristi za oružje. Iran, kao što je poznato, poriče da ima bilo kakvu nameru da proizvodi nuklearno oružje, i tvrdi da je svrha obogaćivanja uranijuma – proizvodnja energije.


Medjutim, u izveštaju koji je napisao direktor agencije, Mohamed El Baradej navodi se da, zbog iranskog odbijanja da saradjuje sa inspektorima, agencija nema načina da potvrdi da takve nuklearne aktivnosti zaista imaju mirnodopske svrhe. U izveštaju se kaže i da je Iran instalirao dve mreže za obogaćivanje uranijuma u svom podzemnom nuklearnom postrojenju u Natancu, ali da još nije uneo uranijum u taj sistem.

Savet bezbednosti je prvobitno uveo sankcije Iranu krajem decembra, i dao vladi u Teheranu rok od dva meseca da prestane sa obogaćivanjem uranijuma. Odbijanje Islamske republike da se povinuje zahtevima Ujedinjenih nacija povlači sa sobom nove sankcije. Medjutim, predsedavajući Saveta bezbednosti ovog meseca, slovački ambasador u UN Peter Burian, kaže da nema neposrednih planova o početku rasprave o novoj rezoluciji.

«Naravno, predsedništvo će biti u kontaktu sa svih 14 članica SB, i utvrdićemo da li postoji raspoloženje da se konsultacije organizuju u februaru, za vreme našeg predsedavanja, ili možda nešto kasnije.»

Diplomate u Ujedinjenim nacijama uzdržano su reagovale na zaključke Agencije za atomsku energiju. Ambasador Rusije u UN, Vitalij Čurkin, rekao je da bi njegova zemlja, koja je odložila usvajanje prethodne rezolucije putem višenedeljnih pregovora, više volela da se ne uvode nove sankcije Iranu.

«Ne smemo da izgubimo iz vida šta nam je cilj. A cilj nije da se donese rezolucija i uvedu sankcije, već da se problem reši političkim sredstvima».

Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun u Beču je izdao saopštenje u kome izražava «duboku zabrinutost» zbog odbijanja Irana da ispoštuje rok Saveta bezbednosti za obustavljanje nuklearnih aktivnosti. Ban je ponovo pozvao iransku vladu da u potpunosti poštuje zahteve Ujedinjenih nacija i učestvuje u razgovorima sa medjunarodnom zajednicom kako bi se našlo mirno rešenje. Medjutim, Mohamed Saedi, zamenik šefa iranske Organizacije za atomsku energiju, izjavio je da Iran ne može da zaustavi obogaćivanje uranijuma. On je istakao da zahtev Saveta bezbednosti nema nikakvu pravnu osnovu.

XS
SM
MD
LG