Linkovi

Stotinu dana vlade premijera Željka Šturanovića


Nova crnogorska Vlada izabrana prije 100 dana, iako je svojim potezima najavila nove vjetrove u crnogorskoj politici, nije ispunila obećanje o brzom potpisivanju sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji, još manje ono o rastu životnog standarda.

Nasmijana lica novih ministara i čelnika Vlade, nakon ubjedljive izborne pobjede, djelovala su obećavajuće. Novi premijer Željko Šturanović koji je, na zaprepašćenje javnosti, zamijenio prvog čovjeka crnogorske državne politike Mila Đukanovića, najavio je ambiciozne ciljeve, prije svega rast životnog standarda i brz hod ka evroatlanskim integracijama.

Lider PzP Nebojša Medojević ističe novi tip upravljanja i političku korektnost novog premijera, kao i činjenicu da ova Vlada nije imala korupcionaških afera.

''Međutim, ova Vlada nije uspjela da se izbori sa naslijeđenim problemima,što je posljedica političkog kontinuiteta vlasti. Bilo je nerealno očekivati da će premijer Šturanović i njegova Vlada krenuti u borbu za pravnu državu, u borbu za čišćenje Crne Gore, suočavanje sa štetnim privatizacionim ugovorima, korupcijom, organizovanim kriminalom, jer, onda bi praktično pod lupu pravne države morala da stavi i samu sebe, što nije realno očekivati. Činjenica da građani Crne Gore nisu spremni za radikalne promjene, uslovila je i ponašanje ove Vlade''.

Naglašavajući da rad Vlade u proteklih 100 dana nije bio transparentan, predsjednik SNP Srđan Milić podsjeća da obećanja nisu ispunjena.

''Realnost je da možemo govoriti o više vlada Republike Crne Gore. Ova sadašnja Vlada počel je rad pod hipotekom-da li će smjeti da se miješa u svoj dio posla. Mislim da na to pitanje još nisu odgovorili. Sa druge strane, čini nam se da u Vladi sjede eksponenti raznih lobija. Jednog od njih prepoznajemo kroz elektroenergetski lobi, a druge možemo vezivati za ostala pitanja''.

Gordana Đurović, potpredsjednik Vlade:

''Pridružujem se zajedničkim ocjenama da je trasirana dobra srednjoročna strategija koja je pred nas ambiciozno postavljena i da se sad, poslije završetka državnog projekta i prvih parlamentarnih izbora, nova Vlada, sa novom organizacijom, suočava sa mnogo izazova. Smatram da je to dobar tim koji je preuzeo odgovornost. Konkretizacija svega onoga što je početo, naravno, ne može se sublimirati u rezultatu 100 dana rada, ali svakako mislim da je dosta stvari riješeno dobro i pozitivno, kao i da najveći dio posla tek predstoji''.

Srđan Milić, predsjednik SNP:

''Mislim da,ako zaista treba da bude evropska Vlada, onda pozivamo onaj evropski dio Vlade Republike Crne Gore, a ne Vlade DPS-a i SDP-a-da zaista krenemo u usvajanje evropskih standarda u svim oblastima života''.

Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene:

''Sada više nema Srbije kao alibija za promašaje u vođenju ekonomske i svake druge politike u Crnoj Gori i najveći test je zapravo, odnos ove vlasti prema zahtjevima koji stižu od EU. Najnegativnija stvar koja se desila ovoj Vladi je odlaganje potpisivanja Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji, koji je u predizbornoj kampanji najavljen za decembar, pa u decembru najavljen za februar...Evo, sada se više niko ne usuđuje da prognozira kada će taj ugovor biti potpisan''.

Najveći kvalitet nove crnogorske realnosti jeste činjenica da više niko ne može da se pravda drugim okolnostima, osim vlastitom sposobnošću ili nesposobnošću. Opozicija će, tvrde, dati doprinos da dođe do što brže podjele na evropski dio vlasti i onaj drugi koji bi da Crnu Goru ostavi u raljama korupcije, organizovanog kriminala, nesposobnosti i nepotizma.

XS
SM
MD
LG