Linkovi

Danas vam predstavljamo novo holivudsko ostvarenju film "Breach"


Pre šest godina, agenti Federalnog istražnog biroa uhapisli su jednog od svojih, Roberta Hansen, koji je optužen da je 15 godina prodavao Moskvi strogo poverljive informacije. Sekretarijat za pravosuđe opisao je taj slučaj kao "verovatno najgoru obaveštajnu katastrofu u istoriji SAD". Igra mačke i miša koja je prethodila Hansenovom hapšenju obrađena je u novom holivudskom ostvarenju u kome zajedno igraju Kris Kuper i Rajan Flipi.

Početkom 2001, Erik O'Nil je mladi operativac FBI-a koji se bavi osmatranjem i drugim istragama, pokušavajući da napreduje do statusa agenta. Kada ga odrede za specijalan zadatak, O'Nil veruje da bi to moglo da ga približi cilju:

Obavljajući posao Hensenovog pomoćnika, O'Nil otkriva da je stariji agent vrlo težak i da frustrira saradnike, ali ne primećuje ništa sumnjivo. Kada se požali agentu koji vodi slučaj, mladi istražitelj konačno saznaje pravu istinu o svom zadatku. Zahvaljujući O'Nilu, Hensen biva uhapšen pod optužbama za špijunažu i izdaju. Danas je Erik O'Nil uspešni vašingtonski advokat, ali se jasno seća nadmmudrivanja sa dvostrukim agentom.

“Radio je neke stvari kako bi me doveo u neprijatnu situaciju i izbacio me iz ravnoteže. Da je uspeo das održi takvo stanje i situaciju da uvek ja reagujem na njega – na kraju bi pobedio. Hteo je da se sapletem i kažem nešto što će mu potvrditi sumnju da je pod istragom. Cilj mu je bio da vidi da li se to zaista dešava.”

“Uspevao sam da ga nateram da priča i da se brani kada pominjao kontra-obavšetajnu delatnost. Što više sam ga pritiskao da se brani, više stvari je izlazilo na videlo i to o slučajevima za koje nije trebalo da zna. Tada smo mi znali da je zaista špijun.”

Rajan Filipi glumi O'Nila u filmu "Breach" i kaže da je to što je on bio na setu kao savetnik, dalo filmu direktnu vezu sa stvanim događajima.

“Postojala je odgovornost da se priča ispriča na najbolji mogući način i da budemo pošteni prema onome što je čovek iskusio, ali na neki način to je završilo veliki deo mog posla za mene. Mnogo puta ostavljeni ste nekim svojim načinima, svojoj mašti, da stvorite neki lik, međutim pošto sam upoznao Erika, njegov karakter i lilčnost dali su mi nove ideje kako da odigram ulogu. Kada smo počeli sa probama imao sam drugačije ideje, ali sedenje sa njim i nekoliko sati razgovora potpuno su promenili stvari.”

Kris Kuper, koji igra Hensena, ističe da se i on oslanjao na sećanja Erika O'Nila, pošto je pravi špijun trenutno u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem. Međutim, Kuper priznaje da je imao dosta materijala iz onoga što je pronašao istraživanjem.

“Ima zaista puno podataka o njemu. Postoji pet knjiga koje idu baš duboko u njegovo detinjstvo. Onda su tu razgovori sa članovima porodice, saradnicima, komšijama; a kada je uhvaćen kroz istragu je napravljen njegov psihološki profil, i psihijatri su došli do nekoliko ideja zašto je to radio, počev od njegovog odnosa sa ocem, koji ga je prilično zlostavljao.”

Scenarista i reditelj filma "Breach" je Bili Rej, a njegov rediteljski debi "Shattered Glass," drama iz 2003 zasnovana na istinitoj priči, imao je vrlo sličnu tematiku. U oba filma tema je sukob idala i izdaja nečijeg poverenja:

“Mislim da su lažljivci bolji likovi, zanimljiviji za gledanje. Morate da dobro da obratite pažnju na sve što rade. Za mene lično, ovaj film nije o Hensenu, mnogo više je o Eriku O'Nilu i mislim da je glavna tema integritet. Reč je o momku koji ne zna šta je prava stvar, a onda kada shvati, nije siguran da li će to moći. To je ono što se dogodilo Eriku.”

U filmu "Breach" igra i Lora Lini , kao agent koji dodeljuje Eriku taj slučaj. Ketlin Kvinlen igra Hensenovu odanu i posvećenu ženu, a najveći deo filma sniman je na lokacijama u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG