Linkovi

Rajs: Izraelski i palestinski lider potvrdili predanost rešenju bliskoistočnog konflikta


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je samit u Jerusalimu, izmedju izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa potvrdio predanost rešenju bliskoistočnog sukoba sa dve susedne države. samitom su dominirale diskusije o vladi nacionalnog jedinstva Hamasa i Fataha.

Posle dvosatnog razgovora izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas dogovorili su se da se ponovo sastanu, možda već kroz nekoliko nedelja. Prema izjavi američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, koja je posredovala u razgovoru, dvojica lidera iskoristila su priliku da diskutuju o nedavnom sporazumu o podeli vlasti Abasove frakcije Fatah i Hamasa. Taj sporazum trebalo bi da u roku od nekoliko nedelja dovede do osnivanja palestinske vlade nacionalnog jedinstva.

”Postignuće je već to što je razgovor održan jer je, s obzirom na stalnu promenu okolnosti, veoma važno da su seli licem u lice. Mislim da je bilo vrlo korisno što su razgovarali o tome šta se sve promenilo, a šta nije, i koje je sve obaveze Mahmud Abas prihvatio na osnovu sopstvenih principa. Mislim da je bilo značajno da se to uradi.“

Tokom nezvaničnog sastanka sa novinarima večeras, uoči odlaska iz Izraela, Kondoliza Rajs je rekla da je palestinski predsednik iskoristio današnje razgovore da ponovo podvuče svoju predanost planu zvanom mapa za mir i trofaznoj seriji pregovora i uzajamnih ustupaka, koji bi trebalo da dovedu do osnivanja palestinske države. Taj plan podržava takozvani bliskoistočni kvartet, odnosno Sjedinjene Države, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Izrael je saopštio da će odbaciti novu vladu palestinskog jedinstva ako ona ne bude priznala Izrael, odrekla se nasilja i u potpunosti prihvatila ranije sklopljene mirovne sporazume. Palestinci kažu da je nova vlada neophodna za zaustavljanje medjufrakcijskih borbi izmedju Hamasa i Fataha. Američki državni sekretar je izjavila da bi medjunarodna zajednica trebalo da saradjuje sa Palestincima kako bi se osiguralo da nova palestinska vlada ispuni ta tri uslova.

”Očekujem da će to biti proces mirenja sa razlikama koje su prilično crno-bele, i tek ponegde možda sive. Medjunarodna zajednica trebalo bi da i dalje jasno iznosi šta se od njih traži. Ako budemo čvrsti, to će povećati šanse da većina palestinskih lidera zauzme gledište sa kojim medjunarodna zajednica može da se složi.“

Bliski Abasovi saradnici kažu kako shvataju da će buduća palestinska vlada morati da prihvati sve ranije sporazume i obaveze u vezi sa Izraelom. Medjutim, funkcioneri Hamasa kritikovali su današnji samit rekavši da sporazum o podeli vlasti već zadovoljava medjunarodne zabrinutosti i da bi sankcije nametnute palestinskoj vlasti kojom je dominirao Hamas, zbog odbijanja da prizna postojanje Izraela, sada trebalo ukinuti.

XS
SM
MD
LG