Linkovi

Demokrate u Senatu će nastaviti da vrše pritisak na Bušovu administraciju


Vodeće demokrate u Senatu izjavili su da će nastaviti da vrše pritisak na Bušovu administraciju u cilju promene politike u Iraku. Zvaničnici administracije apeluju na zakonodavce da dobro razmisle pre nego što preduzmu akciju.

Debate na Kapitol Hilu bile su proteklih dana usredsredjene na neobavezujuću rezoluciju kojom se izražava protivljenje planu Predsednika Buša upućivanju dodatnih američkih snaga u Irak. Rezolucija je lako usvojena u Predstavničkom domu, ali u Senatu demokrate nisu uspeli da prikupe 60 glasova potrebnih da bi se rezolucija stavila na glasanje. Svi demokratski senatori podržali su rezoluciju, ali je to učinilo samo sedam republikanaca. Medjutim, lider demokratske većine, Heri Rid, kaže da njegova partija neće odustati.

“75 odsto Amerikanaca ne odobrava ono što se dešava u ratu. Rezultat je da će biti puno govora o tome i da će narednih meseci biti onoliko dodatnih glasanja koliko bude potrebno.”

U snimljenom intervjuu za CNN, Rid je govorio o predstojećim planovima, upotrebivši neuobičajeno oštre reči za predsednikovu politiku u Iraku.

“Ovaj rat je ozbiljna stvar. To je najgora spoljnopolitička greška u istoriji ove zemlje. Prema tome, trebalo bi sve da shvatimo veoma ozbiljno. Nalazimo se u veoma teškoj situaciji i trebalo bi da pronadjemo način da se izvučemo iz nje.”

U istom programu, portparol Bele kuće Toni Snou osporio je ocene senatora Rida.

Da, rat je težak. Ali, rešenje nije da se povučemo, već da obezbedimo resurse i pojačanja za naše snage kako bi mogle da obave svoj zadatak i da istovremeno kažemo Iračanima - morate da obavite svoj deo posla.”

Snou je pozvao članove Kongresa da razmisle pažljivo pre nego što preduzmu bilo kakvu akciju i da se zapitaju da li bi, ako podržavaju naše snage, uskratili pojačanje koje im je potrebno da bi ispunile svoju misiju. Neki demokratski senatori nagovestili su i mogućnost izmene rezolucije kojom je predsedniku Bušu dato odobrenje da krene u rat 2002. godine. Medju njima je i predsedavajući senatskog odbora za oružane snage, Karl Levin.

“Mi smo ga ovlastili da krene u Irak. Mi možemno da izmenimo to odobrenje jer predsednik nema neograničenu vlast da koristi naše trupe u borbama usred Bagdada.”

Levin je dodao da bi želeo da misija američkih snaga bude daleko više ograničena i da se ogleda u podršci, a ne u vodećoj borbenoj ulozi.

XS
SM
MD
LG