Linkovi

U Vašingtonu organizovana konferenciju “Biznis u šou biznisu”


Američko filmsko udruženje nedavno je u Vašingtonu organizovalo konferenciju pod nazivom “Biznis u šou biznisu”. Ima nagoveštaja da bi ova konferencija, čiji je cilj bio da upozna javnost sa doprinosom filmske industrije američkoj ekonomiji, mogla da postane redovan godišnji dogadjaj.

Filmski poslenici okupili su se na ovoj konferenciji da bi upoznali javnost sa doprinosom filmske industrije američkom društvu, a posbno ekonomiji.

“Okupili smo se ovde da bismo skrenuli pažnju javnosti na ulogu filma i televizije u našoj keonomiji - što nazivamo biznisom u šou biznisu.”

Glikman je bivši sekretar za poljoprivredu a sada predsednik američkog filmskog udruženja, koje je zapravo lobistička organizacija za američku filmsku industriju, televiziju i proizvodjače DVD-ja.

“Mi stvaramo radna mesta sa pristojnom zaradom, koja je za 80 odsto viša od proseka u zemlji.”

Učesnici ovog skupa govorili su o finansijskim strategijama za proizvodnju i marketing filmova, kao i za investiranje i kontrolu rizika i druge poslovne probleme. Bivša filmska zvezda, a sada giuverner Kalifornije, Arnold Švarceneger, obratio se učesnicima putem snimljene poruke.

“Filmska industrija je veliki pokretač ekonomskog rasta, koji zapošljava preko 750 hiljada ljudi i ima trgovinski suficit sa svakom zemljom na svetu.”

Medju učesnicima konferencije bilo je članova Kongresa, ali i studenata filma, kao i producenata i drugih filmskih poslenika iz zemalja širom sveta. Producent Lindzi Doran je bivši predsednik Udružernja.

“Kada posetite druge zemlje svugde možete da vidite američke filmove. U njima ima nečeg što uliva optimizam i insipiriše ljude. Ne radi se samo o novcu. To su priče o običnim ljudima u neobičnim okolnostima koji uspevaju da postignu nešto o čemu niko nije ni sanjao. To je ono što inspiriše ljude već više od stotinu godina.”

Senatorka iz Kalifornije, Dajen Fajnstajn, osvrnula se na umetničku, kao i na poslovnu stranu pravljenja filmova.

“Mislim da veliki filmovi definišu šta znači biti Amerikanac - u našim očima, kao i u očima sveta, a ova industrija ne oblikuje samo našu kulturu, već i našu ekonomiju.

U jednom izveštaju podnetom na konferenciji, navodi se da američka filmska industrija stvara prihod od 60,4 milijarde dolara, kao i poreski prihod od 10 milijardi dolara.

Medjutim, u istom izveštaju se ukazuje da bi ti prihodi mogli da budu još veći kada ne bi postojala kradja autorskih prava. Piraterija i Ilegalno skidanje DVD-ja sa interneta koštaju američku filmsku industriju na milijarde dolara što je pitanje kojim će se sigurno baviti i buduće konferencije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG