Linkovi

Beograd i dalje osporava Ahtisarija i njegov predlog za status Kosova


Pred pregovore u Beču iz Beograda i dalje stižu osporavanja glavnog međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija i njegovog predloga za status Kosova.

Odlazeći ministar za državnu upravu Zoran Lončar izneo je jednu veoma smelu prognozu da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbaciti Ahtisarijev predlog o statusu kao nelegitiman. Ahtisari je od početka pregovora bio pristrasan i zastupao je interese albanske nacionalne manjine, rekao je Lončar.

I stalni savetnik beogradskog pregovaračkog tima Tomas Flajner izjavio je da do sada nije bilo pravih pregovora u kojima bi mogao da se postigne kompromis i ocenio da pregovora u Beču ni sada neće biti, već da će to biti samo razgovori jer sadžaj ishoda pregovora o budućem statusu Kosova ne pripada stranama koje pregovaraju.

A savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić najavio je da će pregovarački tim Beograda imati na bečkim pregovorima veliki broj amandmana na svaki deo Ahtisarijevog predloga za rešenje statusa Kosova. Povodom Ahtisarijeve ocene da je malo verovatno da će u Beču biti postignut kompromis, Jeremić je rekao da to neće pokolebati tim Beograda da bude konstruktivan u pregovorima. Jeremić je rekao da će sve biti u rukama članica Saveta bezbednosti UN ako Ahtisari pred Savet iznese rešenje koje neće biti kompromisno, a to telo ne bude spremno da ga prihvati.

XS
SM
MD
LG