Linkovi

Na području Moskve registrovan virus ptičijeg gripa H5N1


Ruska veterinarska služba je večeras potvrdila da je na području Moskve registrovan virus ptičijeg gripa H5N1, koji može da bude opasan za ljude. Virus je otkriven među uginulim pticama koje su proteklih dana pronađene u okolini Moskve.

Najnoviji slučaj ptičijeg gripa je drugi ove godine zabeležen u Rusiji, i prvi u okruženju Moskve. Od posledica zaraze visoko patogenim virusom H5N1 živina je uginula u tri mesta u južnoj regiji Krasnodar prošlog meseca. Sekretar za informisanje Roselhoznadzora Aleksej Aleksejenko rekao je da su uginule ptice nađene na pijaci u okolini Moskve, i da su tu donete iz drugih delova Rusije. Živina koja je bila u dodiru za zaraženim pticama je uništena u selima Pavlovskoje, južno od Moskve, i Šikovo, zapadno od prestonice, rekao je Vlasov.

Virus H5N1 usmrtio je 167 ljudi širom sveta od 2003. godine, uglavnom u Aziji. Većina žrtava bila je u direktnom kontaktu sa zaraženim pticama. U Rusiji je prošle godine zabeleženo više od 90 slučajeva pojave ptičijeg gripa, uglavnom u oblasti Severnog Kavkaza, koji se graniči sa Gruzijom i Azerbejdžanom, i u sibirskim regijama Novosibirsk i Omsk.

XS
SM
MD
LG