Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala u Izrael


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs danas je doputovala u Izrael gde će se sastati sa najvišim izraelskim i palestinskim zvaničnicima u okviru napora za obnavljanje mirovnog procesa na Bliskom istoku. Kondoliza Rajs će se sutra odvojeno sastati sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u Jerusalimu i predsednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom u Ramali, a zatim će u ponedeljak u Jerusaimu biti održan njihov zajednički sastanak. Rajsova, koja je doputovala u Tel Aviv posle iznenadne posete Bagdadu, večeras se u Jerusalimu sastala sa izraelskom ministarkom spoljnih poslova Cipi Livni.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs ocenila je danas u Bagdadu da vojna operacija, čiji je cilj suzbijanje sektaškog i pobunjeničkog nasilja u iračkoj prestonici, dobro napreduje. Rajsova je zatražila od iračkih vlasti da na najbolji mogući način iskoriste tu situaciju. Ona veruje da iračke političke vođe moraju da intenziviraju napore ka pomirenju šiita i sunita, dovrše rad na zakonu o raspodeli prirodnih resursa, odnosno nafte, i organizuju lokalne izbore. O tome je Rajsova u u zaštićenoj “zelenoj zoni” Bagdada posebno razgovarala sa premijerom Nurijem al Malikijem, predsednikom Džalalom Talabanijem i potpredsednikom Tarekom al Hašemijem. Njih trojica, respektivno, predstavljaju iračke, Kurde, šiite i sunite.

Dolazak američkog državnog sekretara usledio je dan nako što su zakonodavci u Predstavničkom domu Kongresa usvojili neobavezujuću rezoluciju, kojom se iskazuje neslaganje sa planom predsednika Buša da u Irak pošalje još 21.500 vojnika, kao pojačanje za operacije u Bagdadu i provinciji Anbaru. Pentagon je juče obelodanio da će već u martu, tri meseca pre planiranog roka, u Irak poslati novih 1.000 vojnika. U međuvremenu, najmanje petoro ljudi je poginulo, a 17 povređeno u eksploziji automobila bombe u Kirkuku, na sjeveru Iraka. Eksplozija se dogodila na prepunoj pijaci, a u njoj je uništeno i dvadesetak radnji. Najnoviji incident je napad bombaša- samoubice, saopštila je iračka policija. Kirkuk je veliki naftni centar, naseljen mešovitim stanovništvom - Kurdima, sunitima i šiitima.

XS
SM
MD
LG