Linkovi

U Podgorici održan skup podrške očuvanju Kosova u sastavu Srbije


U Podgorici je večeras ispred hrama Hristovog vaskrsenja održan skup podrške očuvanju Kosova u sastavu Srbije, koji je organizovalo Srpsko narodno vijeće .

Na skupu, koji je održan pod motom "Kosovo je temelj Crne Gore", govorili su predsjednik Upravnog odbora SNV Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović i član pregovaračkog tima Srbije Marko Jakšić.

Osnovna poruka sa skupa je da Srbija kao nezavisna država neće dati niti prihvatiti Kosovo kao novu albnsku državu, kao i da će, kao svaka suverena država, braniti svoju teritoriju. Nezavisnog Kosova ne može biti ako Srbija ne stavi potpies na Ahtisarijev plan, a Srbija to nikada neće učiniti jer će sve srpske zemlje i srpski narod braniti svoju teritoriju-naglasili su govornici.

Oni su prigovorili vlasti u Crnoj Gori što je Agima Čekua dočekala na najvišem nivou i naglasili da Crnoj Gori Priština ne može biti bliža od Beograda. Ahtisarijev plan Srbima ne nudi nista osim progona, ubistava i pljački, već im daje manje nego što su imali, dok Albancima nudi sve i zaokružuje albansku državu, rečeno je u emotivnim govorima.

Naglašeno je da Srbija, u nastojanju da zaštiti Kosovo, nema mnogo podrške, osim od Rusije. Stoga je najavljeno da će Rusija dati veto na nezavisnost Kosova i tražiti da se rješenje pronađe u kompromisu Beograda i Prištine. Skupu ispred hrama Hristovog vaskrsenja prisustvovali su vladika šumadijski Jovan i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

XS
SM
MD
LG