Linkovi

Crna Gora bi krajem proleća trebalo da postane članica Saveta Evrope


Crna Gora bi krajem proljeća trebalo da postane punopravna članica Savjeta Evrope , kazao je danas u Podgorici generalni direktor Političkog direktorata SE Žan Luj Loran.

Loran je na konferenciji za novinare rekao da vjeruje da će, nakon zasjedanja Parlamentarne Skupštine SE u aprilu, Komitet ministara te organizacije pozvati Crnu Goru da postane njen punopravi član.

On je kazao da će Crna Gora prijemom u SE preuzeti i niz obaveza i objasnio da u nedavno potpisanom dokumentu “sedam osnovnih principa E nisu predstavljali obaveze koje će Crna Gora preuzeti članstvom u toj organizaciji, već se radi o minimumu principa koji su potrebni za Politički komitet SE kako bi nastavio proceduru pristupanja Crne Gore”.

Generalni direktor Političkog direktorata SE je rekao da će od Crne Gore, kao i svih novih članica najstarije evropske organizacije, biti zatraženo da ratifikuje brojne konvencije.

On je istakao da široki konsenzus prilikom potpisivanja Deklaracije o minimumu principa koje treba ugraditi u ustav radi prijema u SE, pokazuje da je Crna Gora posvećena afirmaciji najviših evropskih standarda.

Loran je rekao da, ukoliko ne bude apsolutnog konsenzusa u Crnoj Gori po pitanju novog ustava, to neće biti izuzetak u Evropi.

On je poručio da će SE intezivirati saradnju sa institucijama Evropske unije kako bi im pomogli u procesu evropskih integracija Crne Gore.

Loran je kazao da će uloga novoimenovanog specijalnog predstavnika generalnog sekretara SE u Podgorici Vladimira Filipova biti da olakša saradnju SE i evropskih institucija u skladu sa željama i potrebama Crne Gore.

“Jedan od njegovih osnovnih zadataka biće da koordinira aktivnosti koje će biti usmjerene ka daljem razvoju demokratije i nastavku evropskog puta Crne Gore”, rekao je Loran.


XS
SM
MD
LG