Linkovi

I obeležavanje Dana državnosti u svetlu statusa Kosova


I proslavu dana državnosti, srpski političari iskoristili da pošalju poruku da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

Odlazeći srpski premijer Vojislav Koštunica na svečanosti obeležavanja Dana državnosti u selu Orašac ponovio je, na mestu gde je Karađorđe pre dva veka podigao Prvi srpski ustanak, da je rešenje statusa Kosova moguće postići samo pregovorima i uz uvažavanje načela međunarodnog prava.

Srbija mora, rekao je Koštunica, da na vreme upozori na opasne posledice rasparčavanja jedne demokratske, evropske države. Srbija na vreme upozorava, kaže Koštunica, da ni po koju cenu neće biti saučesnik u nasilju i ako se neko usuđuje da joj otima teritoriju, onda mora voditi računa da time preuzima odgovornost na sebe za to nasilje.

Za razliku od Vojislava Koštunice, potomak Karađorđa princ Aleksandar Karađorđević okupljenim građanima na proslavi Dana državnost Srbije govorio je sa više pomirljivijih tonova i istakao da Srbi moraju da pokušaju da bolje razumeju svet koji ih okružuje i da će politika pritisaka prema njima prestati onoga trenutka kada nauče da donose zrele odluke.

Uvek moramo misliti na budućnost naše dece, a njihova budućnost je u evropskoj Srbiji, rekao je princ Aleksandar Karađorđević i zatim dodao da on kao potomak Karađorđa umesto prošlosti gleda u budućnost i da i njemu teško padaju neke međunarodne obaveze Srbije za koje će neko reći da su pitanje morala a drugi da je to realpolitika.

U Srbiji je proslavljen i Dan Vojske, a na pokaznoj vežbi povodom proslave ministar odbrane Zoran Stanković ocenio je da Vojska može da odgovori svim zadacima koje pred nju postavi državno rukovodstvo.

XS
SM
MD
LG