Linkovi

Predsednik Buš uveren da Iran šalje oružje u Irak


Predsednik Buš kaže da je uveren da jedna elitna iranska vojna jedinica, direktno povezana sa iranskom vladom, dostavlja oružje iračkim pobunjenicima. Međutim, kako izveštava novinarka "Glasa Amerike" Pola Vulfson, predsednik Buš je izjavio da ne zna pouzdano da li su u to umešani i najviši iranski lideri.

Oružje o kojem je reč obuhvata i bombe sposobne da probiju oklop, koje pobunjenici postavljaju kraj puteva. U eksplozijama tih bombi poginulo je više od 170 koalicionih vojnika. Vojni funkcioneri u Bagdadu, koji su u subotu održali brifing za novinare, izjavili su da to oružje ima oznake koje ukazuju da je proizvedeno u Iranu. Isti funkcioneri, koji su izjave dali pod uslovom da ne budu identifikovani, povezali su transfer tog oružja u Irak sa najvišim krugovima iranske vlade.

Narednog dana, načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Piter Pejs, izjavio je kako ne sumnja da je oružje stiglo iz Irana, ali da nema direktne veze sa iranskim liderima. Njegova izjava, koju je prvi preneo "Glas Amerike", izazvala je pometnju u Vašingtonu, jer je nagovestila raskorak sa Bušovom administracijom. Medjutim, na ponovljeno pitanje, general Pejs je oštro ustvrdio da to što oružje dolazi iz Irana, ne znači da je naredba za dostavljanje pobunjenicima stigla od najviših krugova u Teheranu.

Predsednik Buš konačno je i lično prokomentarisao to pitanje, na današnjoj konferenciji za štampu u Beloj kući. Predsednik je stao na stranu generala Pejsa, rekavši da ne zna pouzdano da li su te pošiljke naredili iranski lideri, koji su demantovali bilo kakvu umešanost. Medjutim, predsednik je istakao kako je siguran da je oružje u Irak prebacila elitna iranska vojna jedinica - Al Kuds - koja ima veze sa iranskom vladom.

"To je poznato. Ono što ne znamo jeste da li su ili ne vodeći ljudi Irana naredili snagama Al Kuds da to učine", rekao je predsednik Buš i dodao da, bez obzira kakvu ulogu igrali najviši ešaloni iranske vlade u transferu oružja, postoje veliki razlozi za zabrinutost:

"Ne znam da li je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad naredio snagama Al Kuds da to učine. Medjutim, znam da je to oružje tamo i nameravam da nešto učinim tim povodom".

Predsednik je takodje pokrenuo pitanje spora oko nuklearnih namera Teherana i upozorio na potencijalnu opasnost od Irana naoružanog nuklearnim oružjem. On je pod upornim pitanjima novinara još jednom isključio mogućnost direktnih razgovora izmedju Sjedinjenih Država i Irana o tome, rekavši da je uspeh verovatniji kad i druge zemlje učestvuju u pregovorima.

Britanija, Francuska i Nemačka saradjuju sa Sjedinjenim Državama u nastojanju da ubede Iran da odustane od procesa obogaćivanja uranijuma. Iran tvrdi da proizvodi gorivo za nuklearne elektrane. Medjutim, Sjedinjene Države i njihovi saveznici naglašavju da se ta tehnologija takodje može koristiti za proizvodnju atomske bombe.

XS
SM
MD
LG