Linkovi

Rendi Sebastijan mušterijama poklanja “pametne automobile”


Jedan preduzimač u Vilsonvilu u okolini Portlenda, u Oregonu, koji se specijalizovao za izgradnju kuća koje ne remete životnu sredinu, sada je počeo da poklanja svojim mušterijama takozvane “pametne automobile”, odnosno automobile koji štede gorivo.

Rendi Sebastijan kaže da njegove kuće štede energiju gde god je to moguće.

“Između panela je gas argon, što ih čii energetski izuzetno efikasnim”, kaže Sebastijan.

On se sada nada da će taj način razmišljanja uspeti da prenese i na kolovoz – poklanjajući “pametne automobile”.

Njih proizvodi “Mercedes” i prodaje ih samo sedam prodavaca u celoj zemlji.
Ipak, posle kraćeg razmišljanja, morate da se zapitate koliko će oni biti “pametni” u slučaju sudara?

“Najveće osiguranje je ova srebrnasta ćelija.”

Proizvođač tvrdi da je vozilo bezbedno koliko i modeli iz “I klase”, koji su dvostruko veći i – dvostruko skuplji.

“Odbojnici su pojačani, ima dvostruke vazdušne jastuke, bočna pojačanja i – zone otporne na gnječenje”, kaže prodavac Čarls Simen, dodajući da su neke od tih automobila kupili košarkaši visoki po dva metra, koji ih voze bez problema.

Ipak, kaže Simen, najvažnija karakteristika “pametnih automobila” je – štednja goriva.

“Najveća ekonomičnost koju smo do sada postigli je 65 milja po galonu na autoputu, mada sam čuo da su neki prešli i više. Nalošije do sada je bilo 48 milja po galonu”, kaže Simen.

Treba imati u vidu da je to regularni benzinski motor, a ne hibrid.
“Ta poruka se dopala vlasnicima firme ‘Rinejsens houms’, tako da su rešili da ograničen broj ovakvih automobila besplatno ponude ljudima koji kupe njihove kuće koje ne remete životnu sredinu. U ovom trenutku, deset kupaca takozvanih “zelenih kuća” će dobiti i “pametne automobile”, koje Rendi Sebastijan plaća iz svog džepa.

“To je oko 250 hiljada dolara koje ćemo da izdvojimo iz reklamnog budžeta, da bi svi razumeli šta je to ‘pamean automobil’ i videli da je firma ‘Rinejsens houms’ vodeći graditelj», kaže Sebastijan.

Sigurno – i pametno. To je poruka koja stiže do sve većeg broja ljudi. Kuće uz koje ide i besplatan automobil se nalaze u okolini Portlenda u Oregonu i – pripašće onima koji prvi stignu na red.


XS
SM
MD
LG