Linkovi

Vlada Srbije predložila Parlamentu da odbaci predlog Ahtisarija


Vlada Srbije predložila je Parlamentu da na sednici u sredu odbaci sve stavove predloga izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Srbije kao međunarodno priznate države.

Vlada predlaže Parlamentu da donese zaključak kako se Ahtisarijevim predlogom dovodi u pitanje mogućnost postizanja kompromisnog rešenja za budući status Kosova. Istovremeno, Parlament bi na predlog Vlade trebalo da obnovi mandat pregovaračkm timu i da ga obaveže da na pregovorima u Beču zastupa prethodnu rezoluciju Skupštine a novom rezolucijom potvđenu politiku odbrane suvereniteta i integriteta Srbije i zaštite prava Srba na Kosovu.

Dan pre usvajanja nove parlamentarne rezolucije Federacija nevladinih organizacija pozvala je Skupštinu, predsednika države i Vladu da ostvare punu saradnju sa EU, Kontakt grupom, SB i specijalnim izaslanikom UN Martijem Ahtisarijem u formulisanju statusa Kosova jer smatra da se samo kroz pregovore može postići rešenje koje će na miran način regulisati nove odnose u regionu. Zaštita Srba na Kosovu, njihova bezbednost i garantovana sloboda i jednakost i zaštita verskih, kulturnih i istorijskih spomenika, a ne teritorije i emocije, moraju biti osnova platforme Srbije u nastavku pregovora u Beču, kaže se u saopštenju Federacije nevladinih organizacija.

I američki ambasador u Srbiji Majkl Polt istakao je da će rešavanje neizvesnosti oko budućnosti Kosova doneti veću regionalnu stabilnost i naglasio da ljudi ne mogu da se prehrane granicama i ne mogu zarađivati za život od političkih deklaracija. A ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort veruje da na bečkim pregovorima o budućem stausu Kosova ima malo prostora za kompromis između Srba i Albanaca i da će se zato pred Savetom bezbednosti UN naći konačni predlog Martija Ahtisarija.


XS
SM
MD
LG