Linkovi

Gejts: Neki potezi Rusije narušavaju medjunarodnu stabilnost


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts apelovao je na članice NATO-a da ispune svoja obećanja o povećanju trupa u Avganistanu. Reagujući na kritike politike Sjedinjenih Država koje je juče izneo ruski predsednik Vladimir Putin, sekretar Gejts je u izlaganju konferenciji o medjunarodnoj bezbednosti u Nemačkoj izjavio da neki potezi Rusije narušavaju medjunarodnu stabilnost.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je izjavio konferenciji u Minhenu da se svet dramatično izmenio u proteklih nekoliko decenija. On je dodao da se sa zajedničkim izazovima u današnjem multi-polarnom svetu treba suočavati u okviru partnerstva sa drugim zemljama. Gejts je izjavio da je misija NATO-a u Avganistanu test od velikog značaja za zajedničke vrednosti NATO-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče oštro kritikovao američku spoljnu politiku, rekavši da ona dovodi do globalne nestabilnosti i vodi novim ratovima. Bela kuća je reagovala sa iznenadjenjem i razočarenjem na Putinove reči. Nemački mediji komentarišu da bi Putinov govor mogao biti početak nove američko ruske konfrtontacije. Medjutim, sekretar Gejts je rekao da Amerika ne želi konfrontaciju sa Moskvom:

”Rusija je naš parnter. Medjutim, zbunjuje nas pojedini potezi Rusije koji izgleda deluju protiv medjunarodne stabilnosti, poput transfera oružja i nastojanja da se energetski resursi upotrebe za političku prinudu. I, kao što je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer juče istakao, Rusija ne treba da na svojim granicama strahuje od demokratija u kojima je na snazi vladavina zakona.“

Gejts je, medjutim, dodao da je prihvatio Putinov poziv da ove nedelje poseti Moskvu.

On je, izmedju ostalog apelovao na zemlje članice da podrže svoja obećanja o članstu novčanim sredstvima i vojnim snagama:

”NATO nije samo grupa na papiru niti je to društveni klub ili pak pričaonica. To je vojni savez - koji ima veoma ozbiljne obaveze u svetu.“

Kasnije je vodeći iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani pružio uveravanja nuklearni program islamske republike nema agresivne svrhe. On je rekao da je Teheran spreman da postigne dogovorno rešenje spora o svom nuklearnom programu,kao i da ne čželi da pogorđava situaciju na Bliskom istoku. Medjutim, Laridžani je dodao da eventualne zapadne sankcije neće sprečiti Iran da razvije nuklearno gorivo za nuklearne elektrane. Ovogodišnjoj 43. konferenciji o globalnoj bezbednosti, koja se svake godine održava u Minhenu. prisustvovalo je 250 delegata iz 40 zemalja.

XS
SM
MD
LG