Linkovi

Trinaest osoba uhapšeno na demonstracijama u Prištini


Sedamdeset osoba je povredjeno, a njih 13 privedeno u sukobima policije i demonstranata tokom protesta u u Prištini. Direktor Upravnog odbora prištinskog Kliničkog centra Abdulj Krasnići rekao je novinarima da je u bolnicu primljeno ukupno 70 osoba, od kojih je 25 zadržano na lečenju. Kod četiri osobe je bila potrebna hirurška intervencija. Više hiljada Albanaca protestovalo je u subotu u Prištini zbog plana za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, a policija je upotreila suzavac kako bi sprečila okupljene da probiju kordon. U intervenciji policije, na demonstracijama koje je organizovao pokret "Samoopredeljenje", uhapšeno je 13 osoba, potvrdio je portparol Kosovske policijske službe.

Policija UNIMIK je u Prištini upotrebila suzavac da bi rasterala hiljade albanskih demonstranata koji su pokušavali da probiju bezbednosne barikade. Oko 3.000 albanskih demonstranata protestovalo je na ulicama Prištine protiv nacrta plana UN o budućem statusu Kosmeta, koji je prošle nedelje predstavio specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari. Demonstranti su isticali da plan ne sadrži potpunu nezavisnost Kosova, tražili pravo na referendum o nezavisnosti i odbacivali pregovore sa Srbijom. Pokret pod nazivom "Samoopredeljenje ", kojeg predvodi Albin Kurti, bivsi studentski lider, je ranije najavio veliki protestni skup u Prištini za subotu. Pripadnici Kosovske policijske službe, uz podršku italijanskih karabinjera i policije UN, zatvorili su glavni put, koji vodi do sedišta UN u Prištini.

U medjuvremenu, više stotina Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo je, na Zadušnice, pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada, u kome žive kosovski Albanci. Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je porušeno oko 70 posto nadgrobnih spomenika, stigli u pratnji pripadnika KPS i, kako su istakli, prilikom te posete nije bilo incidenata. Meštani ističu da su Zadušnice jedina prilika kada, uz prtnju policijskih snaga, mogu posetiti grobove svojih preminulih rodjaka i prijatelja u južnom, albansko delu grada.

Prema pričanju šezdesettrogodišnje Zorice Gerber iz Zvečana, koja je posetila grob svoje ćerke, najstrašnije je to što prilikom obilaska grobova Srbe moraju da prate policijske snage.

"Teško nam pada sve ovo, eto makar bi deca došla da vide gde joj je večna kuća, a ni to ne mogu. Jedino ja rizikujem svoj život dolazeći", rekla je Gerberova.

Na srpskom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice porušeno je ili uništeno više od 500 spomenika i tamo se, od 1999. godine, Srbi više ne sahranjuju.

XS
SM
MD
LG