Linkovi

Roan: Marti Ahtisari odložio sastanak u Beču za 21. februar


Zamenik izaslanika UN za status Kosova, Austrijanac Albert Rohan, rekao je danas u Prištini da će pregovori o Kosovu, prvobitno zakazani za 13. februar u Beču, biti odloženi za nedelju.

Specijalni izaslanik, Marti Ahtisari, saglasio se da se pregovori odlože za 21. februar, pošto je dobio zvaničan zahtev predsednika Srbije, Borisa Tadića.

Beograd je zatražio odlaganje pregovora do konstitusanja Skupštine u novom sazivu.

"Želimo da damo šansu srpskoj strani da dodje u Beč", rekao je Rohan, navodeći da su od predsednika Tadića dobili uveravanja da će delegacija Srbije doći na konsultacije.

Rohan je izjavio da očekuje da će završne konsultacije biti održane početkom marta posle čega će konačni dokument biti predat Savetu bezbednosti UN.

"Nakon toga je na UN da odluče kada će se predlog razmotriti na Savetu bezbednosti UN", rekao je Rohan.

On je na sastanku sa pregovaračkim timom Kosova, sagovornicima dao dodatna obrazloženja u vezi sa predlogom statusa. Ahtisarijev predlog je rezultat jednogodišnjih pregovora Prištine i Beograda i nije "dokument koji su izradili Albanci i Amerikanci", rekao je Roan odgovarajući na novinarsko pitanje. "To je dokument kompromisa i značajan deo dokumenta se upravo bavi pravima Srba".

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu, je izjavio da odlaganje ne proizvodi "pozitivne efekte", ali da je i pored toga kosovska strana spremna da nastavi proces.

Sejdiu je odluku UNOSEK-a o odlaganju početka pregovora ocenio kao "razumevanje UNOSEK-a za konstituisanje parlamenta u Srbiji".

Predsednik Kosova je, povodom današnjih demonstracija Srba u Kosovskoj Mitrovici i sutrašnjih protesta albanskog pokreta Samoopredeljenje u Prištini, rekao da "gradjani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da destabilizuju Kosovo".

XS
SM
MD
LG