Linkovi

Vladika Artemije: Nametnuto rešenje bilo bi izvor nove destabilizacije


U Vašingtonu boravi vladika raško-prizrenski, Gospodin Artemije, koji se ovih dana sastao sa nizom američkih zakonodavaca, među kojima su senatori Džordž Vojnović, Robert Kejsi i Sem Braunbek i članovi Predstavničkog doma Trent Frenks, Alsi Hejstings i Denis Kusinić. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, vladika iznosi stav i tumačenje Ahtisarijevog predloga za Kosovo sa kojim je upoznao svoje ovdašnje sagovornike.

Artemije: U razgovorima sa američkim senatorima i kongresmenima i sa mnogim drugim službenicima kongresnih kancelarija koje smo posetili, svima smo govorili da je plan gospodina Ahtisarija neprihvatljiv za Srbiju kao državu i za srpski narod u celini. Bez obzira što ne pominje u sebi nigde reč nezavisnost za Kosovo, ceo dokument je usmeren tako da Kosovo vidi izvan Srbije, odvojeno od Srbije, tako da je takav pristup potpuno neprihvatljiv za nas.

Glas Amerike: Na kakav prijem su ovde naišla vasa razmišljanja i gledišta o Kosovu?

Artemije: Uglavnom svi naši sagovornici su pokazali veliko razumevanje za naše stavove i naše mišljenje. Podržali su nas u našim naporima i savetovali nas da istrajemo na tom putu. Takodje smo imali pristupa mnogim medijima gde smo kroz razne intervjue osvetlili mnogo šire i detaljnije naše pozicije o tom pitanju.

Glas Amerike: Na osovu vaših razgovora, kako bi Srbija mogla da brani svoja gledišta na medjunarodnom planu, posebno u Vašingtonu?

Artemije: U svim našim razgovorima pokazalo se potpuno ispravno i dobili smo savete od naših prijatelja i sagovornika ovde u Vašingtonu da je jedini način da Srbija odbrani svoje interese da ostane čvrsto u svom stavu i da neće prihvatiti nikakvo nametnuto rešenje koje vidi odvajanje Kosova iz sastava Srbije. Dakle, treba srpska vlada i srpski narod da ostanu na tom principu jedinstveni i čvrsti i onda će i medjunarodna zajednica imati razumevanje za takav stav. Ako bilo ko u Beogradu pokaže neku dozu slabosti i popustljivosti prema pritiscima onda će se pritisci pojačati i nastaviti i dovesti do odvajanja Kosova i Metohije. Smatram lično da je nematnuo rešenje neprihvatljivo i da rešenje treba tražiti u dogovoru i kompromisu jer je jedino takvo rešenje održivo i jedino takvo rešenje može da bude garant mira i stabilnosti regiona. Nametnuto rešenje bilo bi samo izvor nove destabilizacije i problema u čitavom regionu, pa i mnogo šire.

XS
SM
MD
LG