Linkovi

Ahtisari sa zvaničnicima UN u Njujorku razmatrao plan za status Kosova


Specijalni izaslanik UN, Marti Ahtisari, predstavio je visokim funkcionerima Svetske organizacije svoj plan o budućem uređenju Kosova. On je u Njujorku razgovarao sa predstavnicima Visokog političkog saveta UN za Kosovo. Sastanku su prisustvovali i šef UNMIK-a, Joahim Riker, a predsedavao je sam generalni sekretar UN, Ban Ki Mun.

Na konferenciji za novinare, Ahtisari je rekao kako još nije primio zvaničan zahtev Srbije za odlaganje pregovora, zakazane za 13. februar u Beču.

"U svakom slučaju, neće se raditi o dugom zastoju", rekao je Ahtisari posle razgovora s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Banom Ki Munom.

On je rekao da je spreman da razmotri konstruktivne amandmane Beograda i Prištine, ali nije hteo da govori o pitanju suvereniteta i mogućem članstvu Kosova u UN, naglasivši da će u konačnom dokumentu status biti vrlo jasno formulisan.

Ahtisari je ponovo istakao da je njegov paket za budući status Kosova kompromisan, objasnivši da je - kada je predao svoj predlog Beogradu i Prištini 2. februara - predstavio i vremenski okvir za dalje konsultacije i ponudio obema stranama da ih tokom ove nedelje posete njegovi predstavnici radi razjašnjenja detalja predloga. Bivši finski predsednik je rekao da je to do sada iskoristila Priština, koja sada analizira dokument i čiji će predstavnici, kako je rekao, sigurno doći u Beč. Prema njegovim rečima, posle trodnevnih pregovora u Beču, usledila bi pauza, a zatim bi bio održan sastanak na političkom nivou

U međuvremenu je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana saopštio da su se srpski zvaničnici sagllasili da aktivno učestvuju u novim konsultacijama o rešavanju statusa Kosova u Beču, koji bim kako je rekao, “mogli da počnu nekoliko dana posle 13. februara".

Solana je, kako prenosi AFP, novinarima u avionu na putu iz Beograda za Brisel rekao da se nada da će predsednik Srbije Boris Tadić danas stupiti u kontakt sa specijalnim izaslanikom UN za pregovore o Kosovu Martijem Ahtisarijem "da mu kaže da su spremni na učešće u intenzivnim konsultacijima o Kosovu".

U kabinetu predsednika Srbije u Beogradu saznaje se da je Boris Tadić diplomatskim kanalima uputio zahtev specijalnom izaslaniku za status Kosova Martiju Ahtisariju za usaglašavanje datuma pregovora u Beču sa formiranjem novog srpskog parlamenta.

Samo dan pošto su u Beogradu boravili visoki zvaničnici Evropske unije, aktiviran je i beogradski pregovarački tim za status Kosova.

Jedan od kooradinatora i savetnik premijera Slobodan Samardžić izjavio je da će taj tim nastaviti da radi i da će za Vladu napraviti predlog rezolucije u Kosovu, a Vlada će biti formalni predlagač te rezolucije u novom Parlamentu.

Samardžić je izjavio da će Parlament u rezoluciji zauzeti jasan stav prema predlogu Martija Ahtisarija i izjasniti se za nastavak pregovora. Za pregovarački tim to će biti jasne naznake pravca pregovora i sadržaja koji ćemo braniti u Beču, rekao je Samardžić i dodao da će biti predloženo da sadašnji pregovarački tim nastavi bečki dijalog. Ova izjava savetnika srpskog premijera istovremeno je i najava odustajanja od dosadašnjeg tvrdog stava Vlade da pregovarački tim više nema mandat za razgovore i da ne treba da ide na pregovore u Beč.

A predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragolub Mićunović smatra da bi prva sednica nove Skupštine mogla biti zakazana za četvrtak ili petak iduće nedelje i ocenjuje da novi saziv parlamenta ne bi trebalo da usvaja platformu o Kosovu koja već postoji, kao ni da sada raspravlja o kosovskim pitanjima jer bi time bile otvorene velike priče za publiku.

XS
SM
MD
LG