Linkovi

Američka upozorenja na paklicama cigareta neadekvatna


Objavljeni su rezultati studije u kojoj Amerikanci ispituju djelotvornost svoje kampanje protiv pušenja. Jeste – kažu zdravstveni radnici – upozorenja su jasno istaknuta na svakoj paklici cigareta, ali Amerikanci kao da ta uputsva ne primjećuju...

Prije skoro dvije decenije Zapadni svijet je strahujući od štetnih posljedica duvana i nikotina, odlučio da pušače obavezno upozori porukama koje su štampane na paklicama cigareta. Nisu, međutim, ni sva upozorenja ista.

Kanada, na primer, postavlja fotografije uništenih pluća pušača... Sjedinjene Države se i dalje drže malih etiketa uvedenuih zakonom iz 1984. godine.

Novo istraživanje, sprovedeno među skoro 15,000 pušača u Americi, Britaniji, Australijii i Kanadi ukazuje da etikete na paklicama cigareta imaju priličan uticaj.

Pušače su, tako, fotografije sa cigareta kupljenih u Kanadi uplašile mnogo više od običnog teksta. Kanađani su istovremeno svjesniji opasnosti i radije ostavljaju duvan.

Po5red toga - nova pakovanja u Britaniji imaju čak četiri puta više upozorenja od američkih brendova. Britanci, stoga, primjećuju ta upozorenja bolje nego bilo koja druga anketirana nacija. Najmanje svjesni opasnosti su – pogađate – pušači u Americi. I već sada se čuju pozivi da se upozorenja pušačima – ili štampanju na većoj površini, ili da se učine vizuelno efikasnijim.

XS
SM
MD
LG