Linkovi

Predsednik Buš: Novac neophodan da se porazi neprijatelj koji želi da nam naudi


Američki predsednik Džordž Buš brani svoj najnoviji budžetski zahtev Kongresu, tvrdeći da će on za pet godina da uravnoteži federalne troškove. Predsednik Buš kaže da je uložio veliki trud u ovaj budžet da bi odredio jasne prioritete za budućnost Amerike.

«Prvi prioritet je da se potroši novac koji je neophodan da se porazi neprijatelj koji želi da nam naudi. Jedna od pouka napada 11. septembra jeste da haos i utočišta u inostranstvu, mogu da dovedu do toga da neprijatelj dođe i nanese nam štetu. Nikada neću da zaboravim tu lekciju.»

Ovo je prvi predsednikov budžet koji sadrži i dugoročne procene troškova rata u Iraku i Avganistanu. Predsednik Buš traži od Kongresa 145 milijardi dolara za Irak u 2008. Ta suma nema veze sa dodatnih stotinu milijardi koje je zatražio od Kongresa u sadašnjoj fiskalnoj 2007. U jednoj tehnološkoj kompaniji u državi Virdžiniji koju je danas posetio, predsednik je rekao da će njegov predlog troškova za 2008, u iznosu od dve bilijarde i 900 milijardi dolara, uravnotežiti budžet u roku od pet godina bez povećanja poreze.

«Smatram da povećanje poreze šteti ekonomiji. Mislim da povećanje poreze otežava održavanje ekonomskog rasta. Ako povećamo porezu, mislim da će i ovoj kompaniji biti teže da uloži milijarde dolara u novu opremu. A ako ona odluči da ne uloži milijarde dolara u novu opremu, biće teže da vam se povećaju plate.»

Predsednik je ponovo pozvao Kongres da trajno odobri njegovo rekordno smanjenje poreze. To smanjenje je usvojeno kada je zakonodavna tela kontrolisala njegova politička partija. Međutim, oba kongresna doma su sada pod kontrolom Demokratske stranke. Demokrate postavljaju pitanje potrebe da se to smanjenje poreze zadrži i u vreme rata. Pojedini zakonodavci kažu da predsednikov budžet vodi zemlju u nove dugove. Na pitanje da li je pošteno reći da predsednikov plan ne povećava porezu, jer će pojedine odrednice zdravstvene zaštite povećati cene nekima koji već zarađuju više, predstavnica Bele kuće je odgovorila da je plan neutralan u pogledu cena. Objasnila je da će svakako biti ljudi koji će verovatno plaćati dodatne poreze, ali da to zamagljuje predsednikovu strategiju zahvaljujući kojoj bi novac uštedela ogromna većina Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG