Linkovi

Izabrati pravu dijetu često je izazov jer je ponuda raznolika i velika


Niskokalorična posna dijeta, malo ugljenih hidrata ili mnogo celuloze? Teško je pogoditi koja će dijeta biti najefektnija, kada sve obećavaju najbolje moguće rezultate.

Jedna od najpopularnijih, Atkinsova dijeta, zasniva se na striktnoj kontroli unošenja namirnica koje sadrže ugljene hidrate poput hleba, pirinča, testenina i povrća koje sadrži skrob. Pristalice Atkinsove dijete tvrde da se velikim unošenjem proteina gubi težina, ali je nedavnim ispitivanjima utvrđeno da Atkinsova dijeta nije ništa efikasnija od posne dijete.

Naučnici sa Univerziteta Harvard 20 godina su proučavli način ishrane 83 hiljade bolničarki. Ispostavilo se da bolničarke koje su se pridržavale dijete koja prepisuje neznatnu ili nikakvu upotrebu ugljenih hidrata nisu izgubile na telesnoj težini više od onih koje su bile na posnoj dijeti. Doktorka Lori Moska iz njujorške Presbeterijanske bolnice objašnjava zašto je unošenje prevelike količine hleba i paste podjednako loša kao i unošenje prevelike količine sira i mesa.

“Unošenje velike količine ugljenih hidrata može da dovede do povećanja šećera u krvi što u određenom momentu može uzrokovati dijabetes ili srčana oboljenja”.

Naučnici kažu da se najefikasnije dijete zasnivaju na smanjenom unošenju ugljenih hidrata i zasićenih masti i povećanju nezasićenih masti. Zasićene masti se nalaze u životinjskim namirnicama, mesu, jajima i mlečnim proizvodima dok nezasićene masti sadrži povrće i biljni proizvodi. Doktorka Moska kaže da je najvažnije umereno konzumiranje.

”Bilo je dosta kontradiktornosti i konfuzije šta jesti. Ova nas studija vraća na početak.“

A šta nam ustvari eksperti za ishranu preporučuju? U ishranu treba uključiti koštunjavo voće, semenke, avokado, maslinovo ulje puno voća povrća, kao i posnu ribu i meso. Ali ono šti je navažnije, naglašavaju naučnici, pravilna ishrana smanjuje opasnost od srčanih oboljenja za 30 odsto.

XS
SM
MD
LG