Linkovi

Opozicija: Crna Gora mora biti zainteresovana za pitanje Kosova


Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka saopštile da Crna Gora mora biti zainteresovana za pitanje Kosova i pozvale vlast da jasno saopšti da podržava stavove zvanične Srbije u vezi sa predlogom izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija.

Socijalistička narodna partija poručila je danas da bi svaki pokušaj unilateralnog miješanja, ili davanja saglasnosti bilo koga iz Crne Gore na predloženo rješenje kosovskog statusa, doprinijelo nestabilnosti i mogućim bezbjednonim problemima u Crnoj Gori.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić upozorio je sve državne funkcionere, prvenstveno predsjednika i premijera Crne Gore na odgovornost prema tom pitanju, navodeći da predlog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija ne zadovoljava i ne štiti interese svih strana u tom procesu.

“Radi se o pitanju koje iziskuje ozbiljnost, odgovornost, flesibilnost, ali i spremnost svih da prihvate činjenicu da su granice izuzetno važne, kako za Srbiju tako i za čitav prostor Jugoistočne Evrope”, istakao je Milić.

Narodna stranka pozvala je danas crnogorske zvaničnike da jasno saopšte da će podržati ono rješenje za Kosovo, koje je prihvatljivo za Srbiju, a ne samo za Evropsku uniju.

»U protivnom, smatraćemo aktuelnu vlast direktnim saučesnikom u najavljenom nasilju, koje ima za cilj oduzimanje dijela teritorije Srbije«, rekao je predsjednik NS-a Predrag Popović.

On je naveo da u NS-u podržavaju stav državnog rukovodstva Srbije i osuđuju samu pomisao oduzimanja 15 odsto teritorije, međunarodno priznate države, protivno volji srpskog naroda i principima međunarodnog prava.

Demokratska srpska stranka saopštila je da Crna Gora mora biti zainteresovana za rješavanje pitanja Kosova i pozvala predsjednika i premijera Filipa Vujanovića i Željka Šturanovića da se jasno izjasne da podržavaju stavove i napore državnih organa Srbije.

Predsjednik DSS-a Ranko Kadić rekao je da je plan izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija za status Kosova jednostran, ocjenjujući da se nad srpskim narodom i njenim teritorijama ponovo vrši neki eksperiment.


XS
SM
MD
LG