Linkovi

Većina lidera odazvaće se pozivu Tadića na sastanak o Kosovu


Većina lidera parlamentarnih stranaka potvrdila je da će se odazvati pozivu predsednika Srbije Borisa Tadića na sastanak radi upoznavanja sa nacrtom predloga rešenja za Kosovo koji je Tadiću predstavio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore o budućem statusu pokrajine Marti Ahtisari.

U ime Demokratske stranke sastanku će prisustvovati zamenik predsednika te patije Dušan Petrović, kažu u DS, dok je u G17 plus rečeno da će se predsednik te partije Mlađan Dinkić odazvati pozivu. Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da se mora konsultovati sa koalicionim partnerima o odlasku na sastanak kod Tadića, naglasivši da će koalicija ''zastupati interes srpskog naroda kada je reč o Kosovu i da će doneti odluke koje su u skladu sa odlukama srpskog parlamenta i Ustava''.

Direktor beogradskog Centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević smatra da Srbija u diplomatskoj ofanzivi treba da čini sve kod Kontakt grupe i Saveta bzbednosti UN da se spreče najgora rešenja, a direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da Srbija treba samo da daje konkretne primedbe i predlaže da Beograd umesto praznog inaćenja i podizanja besmislene galame treba da se otvori za saradnju sa Albancima, NATO-om, Vašingtonom i Briselom.

Sličan savet stigao je i od ambasadora Nemačke u Beogradu Andreasa Cobela koji upozorava da vlasti u Srbiji ne bi trebalo da propuste priliku da ozbiljno i konstruktivno pristupe predlozima Martija Ahtisarija i u predstojećim nedeljema iznesu svoje predstave o mogućim dopunama i izmenama tog dokumenta.

Da sve ove sugestije treba uzeti za ozbiljno, pokazuje i upozorenje potpredsednika Saveta stranih investitora u Srbiji Srđana Janićijevića koji je izjavio da investitori očekuje da političari u Srbiji u svakom pogledu budu odgovorni i obezbede stabilnu poslovnu klimu. Trenutno stanje u Srbiji i rešavanja statusa Kosova može da ugrozi poslovnu klimu, a to je ono od čega kapital beži, rekao je Janićijević.

XS
SM
MD
LG