Linkovi

19 osoba poginulo u naletu tornada na američku državu Floridu


Četiri okruga Floride pretrpjela su veliku materijalnu štetu pošto je tornado pogodio oko 60 kilometara dugačak pojas nastanjem mahom penzionerima, posle čega su lokalne vlasti proglasile vanredno stanje.

Konačan broj poginulih će biti poznat tek kroz nekoliko dana, a Kristofer Paton iz Centra za hitne operacije okruga Lejk na Floridi kazao je da su suočeni sa potpunim uništavanjem kuća, poslovnih objekata i crkava. On je naveo da prvi izveštaji pokazuju da je nivo razaranja čak i veći nego tokom uragana koji su pogodili tu državu 2004. godine.

Predsednik Buš je objavio federalnu elementarnu nepogodu u Floridi, državi na jugoistoku Sjedinjenih Država, preko koje je prohujala katastrofalna oluja u kojoj je poginulo najmanje 20 ljudi. Guverner Čarli Krist, senator Bil Nelson i šef Federalne administracije za elementarne nepogode, Dejvid Polison, danas su obišli centralni deo ove države da bi procenili štetu. Polison je rekao novinarima da njegova agencija, poznata pod skraćenicom FEMA, zajedno sa nadlenima u državi radi na pronalaženju raseljenih ljudi i pružanju pomoći. Juče ujutru, serija olujnih udara i najmanje jedan tornado su opustošili centralne delove ove države. Vetar je odnosio krovove i rušio zidove porodičnih kuća i prevrtao traktore i prikolice duž autoputa. Spasioci su u međuvremenu prekinuli traganje za preživelima i nastavljaju da pružaju pomoć ljudima koji su ostali bez krova nad glavom.

XS
SM
MD
LG