Linkovi

Iran će otvoriti svoja nuklearna postrojenja za medjunarodne inspekcije


Kasnije ovog meseca ističe rok koji je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija postavio Iranu za obustavljanje obogaćivanja uranijuma. Ako Teheran to ne učini, Savet bezbednosti će početi da razmatra dodatne mere protiv islamske republike. Medjutim, juče su iranski zvaničnici nagovestili novu spremnost da, u okviru medjunarodnih sporazuma, saradjuju sa medjunarodnim nuklearnim inspektorima.

Iran i dalje odbija da odustane od onoga što naziva svojim zakonskim pravom da razvija nuklearnu tehnologiju. Ali glavni iranski nuklearni pregovarač, Ali Laridžani, ublažio je ton u vezi sa inspekcijama iranskih nuklearnih postrojenja.

Laridžani je izrazio spremnost da se inspektorima Medjunarodne agencije za atomsku energiju dozvoli obilazak iranskih nuklearnih objekata, sve dok je - kako je rekao - njihova poseta u skladu sa okvirima i propisima medjunarodnog Sporazuma o neširenju nuklearne tehnologije, čiji potpisnik je i Iran. Prošlog meseca Iran je zabranio grupi od 38 inspektora Ujedinjenih nacija ulazak u zemlju radi inspekcije nuklearnih objekata, rekavši da ima pravo da se protivi poseti odredjenih inspektora. Sjedinjene Države i nekoliko drugih zapadnih zemalja optužuju Teheran da tajno razvija nuklearno oružje, što iranska vlada odbacuje.

Ali Laridžani je branio iranske nuklearne ambicije, rekavši da je osvajanje novih tehnologija neophodno za napredak zemlje. On je dodao da, ako Teheran dozvoli, kako je rekao ”velikim silama“ da spreče Iran u sticanju modernih tehnologija, onda zemlja neće biti u stanju da im se u tome odupre u budućnosti.

Očigledno nastojeći da prikaže otvorenost, iranski izaslanik pri Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, Ali Ašgar Soltaneih, poveo je juče grupu diplomata iz Egipta, Malezije, Kube, Alžira i Sudana, kao i jednog predstavnika Arapske lige, u obilazak nuklearnog postrojenja u zapadnom gradu Isfahanu. Grupu je pratilo dvanaest novinara. Soltaneih je rekao da je cilj posete prikazivanje iranske transparentnosti i miroljubive prirode njegovog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG