Linkovi

Američki sekretar za odbranu smatra da Irak mora da pošalje više vojnika u Bagdad


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je da Irak mora više da se potrudi da ispuni svoju obavezu premeštanja većeg broja vojnika u Bagdad, u okviru novog plana za poboljšanje bezbednosti u tom gradu.

Tokom konferencije za medije sekretar Gejts je upitan za komentar jučerašnje izjave svog komandanta u Iraku, generala Džordža Kejsija, da su Iračani poslali u Bagdad samo oko 55 do 65 odsto od obećanog broja vojnika:

”55 odsto verovatno nije dovoljno. Ali ne znam koliko će ih biti na kraju, kada dodje vreme da se uključe u borbe.“

Tokom iste konferencije, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Piter Pejs, opisao je pokrete iračkih trupa kao ”i dobre i loše vesti:“

”Nema ih onoliko koliko bismo želeli, ali prema vremenskom redosledu pojavljuju se onda kada su i obećali.“

General Pejs je rekao da je sadašnja situacija bolja nego ranije, kada obećane iračke jedinice nisu dolazile u Bagdad. Ali on je dodao da će Iračani morati da povećaju snagu tih jedinica da bi ispunili svoje obaveze prema novom planu. Predsednik Buš je objavio taj plan prošlog meseca, posle konsultacija sa iračkom vladom i američkim civilnim i vojnim stručnjacima, sa ciljem da se poveća bezbednost u iračkoj prestonici i omogući vladi da nastavi sa dogovorima o političkom pomirenju. Plan obuhvata dolazak dodatnih 21 hiljadu američkih vojnika u Irak, što je izazvalo protivljenje članova Kongresa i američke javnosti. Predsedavajući senatskog Odbora za oružane snage, Karl Levin, nastoji da privoli administraciju da objavi pitanja koja će koristiti kao meru iračkog ispunjavanja obaveza orema tom planu:

”Ta pitanja su sledeća: da li se brigade pojavljuju? Da li dolaze na vreme? Da li ih ima onoliko koliko treba da ih ima? Da li političari zaobilaze odluke o tome u koje delove grada treba da budu rasporedjene? Da li je snagama bezbednosti dozvoljen ulazak u sve četvrti u kojima ima prestupnika? Mislim da su neke od ovih obaveza prilično jasne.“

Sekretar Gejts i general Pejs takodje su izjavili da ima sve više dokaza umešanosti Iranaca u napade u Iraku, posebno u isporuci materijala za pravljenje bombi. Ali Gejts je rekao da nema planova za rat sa Iranom, dodajući da mu nije poznato da li je u pomenute akcije umešana i iranska vlada.


XS
SM
MD
LG