Linkovi

Marti Ahtisari u Beogradu i u Prištini predstavlja svoj plan za Kosovo


Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija, Marti Ahtisari, u Beogradu i u Prištini predstaviće u petak svoj prijedlog budućeg statusa Kosova. On će se prije podne sastati s predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem, a u Beogradu će održati i konferenciju za novinare.

Ahtisariev portparol, Remi Durlo, rekao je da će međunarodni posrednik u Prištinu otputovati poslijepodne.

Portparol Stejt Departmenta, Šon Mekormak je, odgovarajući na pitanje novinara, izjavio da Sjedinjene Države saradjuju sa izaslanikom UN Martijem Ahtisarijem i da smatraju da bi Beograd i Priština trebalo da saslušaju njegov prijedlog.

On je, medjutim, rekao da Sjedinjene Države ne žele da daju bilo kakav komentar prije nego što Ahtisari i zvanièno iznese svoj predlog.

U Prištini se spremaju za nezavisnost

Od utorka, stanovnicima Prištine se sa bilborda sugeriše da u pozitivnom raspoloženju dočekaju plan Ujedinjenih nacija kojim će se neminovno definisati budući statusni okvir za Kosovo.

Većinski Albanci na Kosovu očekuju da izaslanik UN Marti Ahtisari predloži neki vid uslovne nezavisnosti – model kome se zvanični Beograd oštro suprotstavlja.

Vlora Čitaku, portparol Demokratske partije Kosova kaže da kampanja te opozicione stranke ima za cilj da građanima udahne poztivnu energiju i da im objasni sadržinu Ahtisarijevog prijedloga. Znamo da uz nezavisnost dolazi odgovornost i to stanovnici Kosova moraju da znaju. Idemo naprijed. Na našem satu je 12:45, na satu na kome je već sedam godina vrijeme bilo zaustavljeno na 12:44”, kaže Vlora Čitaku – aludirajući na rezoluciju UN 1244, kojom je Kosovo 1999. dobilo međunarodnu upravu.

No, Agron Bajrami, glavni urednik lista “Koha Ditore” kaže da su ljudi zbunjeni jer im informacije o Ahtisarijevom prijedlogu ne dolaze direktno, već iz druge ruke, tako da postoji jedna doza nepovjerenja.

Stanovnik prištine Hasan Bitići rekao je u anketi koju je sproveo APTN da je skeptičan, jer mu suština Ahtisarijevog prijedloga nije sasvim jasna.

Njedgov sugrađanin, Ismet Krasnići je, pak, optimista.

"Znam ono što sam pročitao u novinama – da prijedlog koji će donijeti Ahtisari nije na štetu Kosova i njegovog stanovništva. Nadam se da je tako”, kaže Krasnići.

U svakom slučaju, anksioznost i nestrpljenje dva su dominatna osjećanja na Kosovu uoči Ahtisarijevog dolaska. Međunarodne mirovne snage i policija pojačale su mjere bezbjednosti u strahu od nasilja koje bi moglo da izbije poslije objavljivanja prijedloga.

Mjere bezbjednosti posebno su pojačane na sjeveru Kosova, gdje živi najveći broj kosovskih Srba.

Kosovski premijer Agim Čeku apelovao je na stanovništvo da mirno sačeka ishod statusnog procesa, dok Srbi na Kosovu nemaju prevelika očekivanja od Ahtisarijevog plana.

No, Srbi u Mitrovici sumnjaju da će im Ahtisarijev plan pružiti željenu zaštitu i bezbjednost..

U Ahtisarijevom prijedlogu, kažu diplomate, nezavisnost se ne pominje eksplicitno, ali lideri Kosovskih Srba upozoravaju da je bilo kakav vid nezavisnosti za njih neprihvaljiv.

Milan Ivanović, lider Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova kaže da će Srbi svim sredstvima odupirati nezavisnosti Kosova, “koju je nemoguće nametnuti u krajevima u kojima Srbi žive”.

U međuvremenu, komanda NATO snaga upozorila je i Srbe i Albance da ne pribjegavaju nasilju, pođto preporuke UN o statusu Kosova budu objelodanjene.

De Guht: Bez namjere da se ponizi Srbija

Belgijski šef diplomatije Karel de Guht izjavio u razgovoru sa zvaničnicima vlasti da Evropska unija nema nameru da ponizi Srbiju po pitanju Kosova.

Pošto je pozvao zvanični Beograd da ne odustaje od učešća u pregovorima o Kosovu, Karel de Guht je posebno naglasio principe kojih se po mišljenju Evropske unije treba pridržavati u rešavanju kosovskog pitanja.

Najvažniji princip, rekao je belgijski šef diplomatije, je ostvarenje pune kooperacija u saradnji sa Haškim tribunalom jer će to potpuno promeniti poziciju Srbije i imaće uticaja i na razgovore o Kosovu.

De Guht je zatim izjavio da se oseća loše zbog odluke srpskog premijera Vojislava Koštunice da se ne susretne sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Martijem Ahtisarijem i naglasio da je za Srbiju bitno da konstantno učestvuje u pregovaračkom procesu.

Status Kosova je političko pitanje kome je potrebno političko rešenje, a verujem da Srbija ima evropsku budućnost koja treba što pre da se ostvari, rekao je ministar spoljnih poslova Belgije Karel de Guht.

On je u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem istakao da Belgija očekuje da nova, demokratska, vlada u Beogradu vrlo brzo uspostavi potpunu saradnju sa Haškim tribunalom, a Tadić je izneo je očekivanja da se Belgija, kao član Saveta bezbednosti UN, založi za kompromisno i pravedno rešenja budućeg statusa Kosova koje neće destabilizovati Srbiju i region.

Premijer Koštunica rekao je u razgovoru sa Karelom de Guhtom da rešenje za status Kosova treba da se zasniva na poštovanju međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, a šef diplomatije Srbije Vuk Drašković preneo je belgijskom kolegi stav da bilo koje rešenje koje predviđa promenu sadašnjih međunarodno priznatih granica Srbije nije u skladu sa razgovorima o statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG