Linkovi

Zbog ekspanzije nasilja i prijetnji smrću sve više interno raseljenih Iračana


Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ upozorila je u svom izvještaju da ekspanzija nasilja u Iraku primorava sve više ljudi da napuste svoje domove, dok se istovremeno fondovi za pomoć iračkim raseljenicima smanjuju.

U izvještaju se navodi da je više od 1.5 miliona Iračana raseljeno unutar granica zemlje i da živi bez elementarnih potrepština – hrane, vode i skloništa.

Prema tim podacima od 22. februara prošle godine, kada je bombaški napad na džamiju u Samari pokrenuo talas nasilja, domove je napustilo 360.000 ljudi.

Zvaničnik organizacije Dejna Greber Ladek, kaže da nije samo sektaško nasilje uzrok raseljavanju.

"Ljudima se svakodnevno prijeti smrću – pismima, SMS porukama, grafitima na zidovima zgrada, čak i pamfletima koji se dijele po kvartovima i u kojima se ljudima sugeriše da napuštaju svoje domove”; kaže Ladekova.

Mnogi od raseljenih su utočište potražili kod prijatelja i rođaka, dok svaki deseti trenutno živi u jednoj od napuštenih zgrada, bez struje, vode i izolacije.

Meta naoružanih ekstremista su naročito djeca i beskućnici, smatraju u IOM. Pomažući im, irački militanti ih kasnije regrutuju u svoje redove.

"Sve više djece se pridružuje naoružanim grupama – milicijama i pobunjenicima”, kaže Ladekova. "Ponekad zbog para, ponekad iz osvete, ali je svakako sve više djece-vojnika”, upozorava zvaničnica IOM.

Njena organizacija je za finansiranje svojih aktivnosti u Iraku dobila tek dio od odobrenih 50 miliona dolara. Dio tih sredstava kroz USAID i Stejt Dipartment daju i SAD.

Elen Soerbrej, pomoćnik sekretara u Birou za populaciju, izbjeglice i migraciju u Stejt Dipartmentu, zatražila je od Kongresa da odobri predsjednikov prijedlog za povećanje pomoći.

"Naša sposobnost da odgovorimo na rastuće potrebe zavisi od toga koliko sredstava budemo imali na raspolaganju. Predsjednikov prijedlog za 2007. godinu predviđa i 20 miliona dolara za humanitarne potrebe Iračana”; kaže Soerbrej.

Kongres, međutim, još nije odobrio budžet ni za tekuću fiskalnu godinu. IOM je prijavila da je iz Vašingtona prošle godine dobila četiri miliona dolara.

XS
SM
MD
LG