Linkovi

Deca se danas druže više no ikada ali na internetu


Društvene mreže na internetu povezuju tinejdžere, ali isto tako otvaraju vrata onima koji im mogu naneti zlo.

Svi pričaju o jednom od najvećih fenomena na internetu, a to je da svaki američki tinejdžer deli svoje životne priče, fotografije i lične informacije putem takozvanih ”društvenih mreža na internetu“. Možda ne baš svi, ali očigledno više od polovine tinejdžera koji imaju pristup internetu imaju lični profil na veb stranicama poput MySpace.com i Facebook.com. Kablovska mreža MSNBC ih zove ”nekom vrstom internet kombinacije školskog godišnjaka, ličnog dnevnika i društvenog kluba.“ Najnovija anketa organizacije Pju Internet i projekta ”Američki život“ pokazala je da je pedeset odsto mladih od 12 do 17 godina aktivno na ovim veb stranicama i to nekoliko puta dnevno. To znači da desetine miliona mladih koriste nešto što je pre samo pet godina bila aktivnost kojom se bavio samo mali broj entuzijasta.

Projekat Pju je utvrdio da devet odsto ovih tinejdžera koristi ove internet stranice da bi bili u kontaktu sa bliskim prijateljima. Stariji tinejdžeri, više nego tinejdžerke, žele da sklapaju nova prijateljstva. Oni priznaju da koriste te veb stranice i za flertovanje. Projekt Pju nije istraživao druga dva pitanja koja posebno brinu roditelje - da mladi na internetu iznose previše informacija i neprimerene fotografije na kojima je prikazan stvarni ili simulirani seks i navodno korišćenje droga i alkohola. Naravno, tu su i oni koji se predstavljaju kao tinejdžeri, a zapravo su osobe sa seksualnim nastranostima ili kradljivci identiteta.

Jedan advokat koji se bavi prekršajima na internetu izjavio je za mrežu MSNBC da mnogi tinejdžeri olako razmenjuju adrese, brojeve mobilnih telefona, pa čak i raspored časova u školi, dok njihovi roditelji, kako je rekao, ”apsolutno nemaju pojma“ o tome.

XS
SM
MD
LG