Linkovi

Senator Hilari Klinton dobija dosta publiciteta u vezi sa ratom u Iraku


Još dvojica pretendenata na predsedničku kandidaturu objavila su ovih dana da nameravaju da se uključe u trku. Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, preduzeo je prvi korak u trci za nominaciju republikanske stranke, a medju demokratama očekuje se da će to uskoro objaviti i senator iz Delavera, Džo Bajden.

Demokratskka senatorka iz Njujorka, Hilari Klinton, smatra se vodećim pretendentom u demokratskoj stranci. Ona je nedavno, prva medju potencijalnim kandidatima, posetila Ajovu na srednjem zapadu gde započinje proces nominacije.

«Znam da se mnogi pitaju – da li uopšte možemo da izaberemo ženu predsednika. Mislim da nećemo saznati ukoliko ne pokušamo. Ja ću pokušati i mislim da uz vašu pomoć možemo da uspemo.»

Senatorka Klinton prinudjena je da brani svoj glas za rat u Iraku 2002. godine, koji sada velika većina demokrata smatra greškom. Džon Heris je glavni urednik novog veb sajta «Politiko», posvećenog domaćim političkim temama.

«Senatorka Klinton dobija dosta publiciteta u vezi sa ratom u Iraku, koji nije sasvim pozitivan. Ona je jasno iznela da se protivi planu predsednika Buša o upućivanju dodatnih snaga u Irak. Ali, mnogi aktivisti u njenoj stranci želeli bi da ona bude odredjenija i agresivnija u svom antiratnom stavu.»

Stranački skupovi će otvoriti sezonu predsedničkih izbora 2000, u januaru te godine. Mnogi kandidati će u medjuvremenu provesti veliki deo vremena u toj državi i Nju Hempširu gde se održavaju prvi primarni izbori. Trenutno, izgleda da se trka u demokrtatskoj stranci svodi na bitku izmedju Hilari Klinton i Baraka Obame iz Ilinoja, jedinog afroameričkog senatora. Očekuje se da će Obama zvanično objaviti svoju kandidaturu 10. februara. Kao deo svoje kampanje, Obama je nedavno predložio proširenje zdravstvene zaštite kojom bi bili obuhvaćeni svi Amerikanci u roku od šest godina.

«Amerika više ne može da bude pasivna. To nije imidž ove zemlje i ovog naroda. To nije priča o neverovatnom maršu ove nacije ka progresu.»

Obama služi svoj prvi mandat u Senatu i mnogi eksperti se pitaju da li ima dovoljno iskustva da bi bio predsednik. Lari Sabato je direktor centra za političke nauke na univerzitetu Virdžinije.

«To pitanje može da se posmatra dvojako. S jedne strane, ljudi mogu da smatraju Obamu suviše neiskusnim za predsednički položaj. Sa druge strane, ukoliko se takmičite za taj položaj, manje iskustva može da bude od pomoći pošto nema puno toga što se može kritikovati.»

Medju drugim demokratskim pretendentima su bivši senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, senatori Džo Bajden iz Delavera i Kris Dod iz Konetikata, guverner Bil Ričardson iz Nju Meksika i bivši guverner Ajove, Tom Vilsek, kao i kongresmen iz Ohaja, Denis Kusinič. Uprkos tome, eksperti poput Stivena Hesa iz vašingtonskog instituta Brukings, smatraju da će drugim kandidatima biti teško da nadmaše količinu pažnje koju su mediji poklonili senatorima Klinton i Obami.

»Sa ulaskom Obame u trku, to postaje takmičenje dvoje kandidata. To je šteta pošto ima dosta drugih kvalitetnih kandidata. Ali, oni će biti pri ruci ukoliko se Hilari ili Barak spotaknu.»

Medju republikanciima, situacija je slična. Pored bivšeg guvernera Arkanzasa Majka Hakabija, tu su senator iz Arizone, Džon Mekein, bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Djulijani, bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, bivši guverner Virdžinije, Džim Gilmor, i bivši guverner Viskonsina, Tomi Tompson, kao i senator iz Kanzasa Sem Braunbek, i kongresmeni Dankan Hanter, iz Kalifornije, i Tom Tankredo, iz Kolorada.

XS
SM
MD
LG