Linkovi

Hiljade demonstranata se okupilo na Nacionalnom molu u Vašingtonu


Mirovni aktivisti su održali na Nacionalnom molu u Vašingtonu još jedan miting protiv rata, što je prvi takav događaj otkako su demokrate preuzele kontrolu nad Kongresom. Organizatori mitinga su izrazili nadu da će učesnici ostati u prestonici da bi se podučili kako da lobiraju protiv rata i obišli svoje kongresmene u ponedeljak i zatražili zakonske mere na snovu kojih bi se američke trupe izvukle iz Iraka.

Holivudske zvezde i aktivistkinje Džej Fonda i Suzan Sarandon i prečasni Džesi Džekson, bili su među poznatim ličnostima koje su prisustvovale jučerašnjem mitingu, zajedno sa jednim aktivnim pripadnikom američke Mornarice i jednim penzionisanim armijskim pukovnikom. Organizacija koja je organizovala miting, Ujedinjeni za mir i pravdu, ukazuje da je podsticaj za miting bio predsednikov plan da u Irak pošalje još 21 hiljadu vojnika. Organizatori kažu da im je ovog meseca na web sajt stiglo više od pet miliona poruka podrške, od kojih im je samo u sredu, kada su održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili jučerašnji miting, stiglo 650 hiljada. Na mitingu je bio i Huan Tores iz Čikaga, odeven u majicu sa imenom svog sina, pripadnika Armije koji je poginuo u Avganistanu 2004. Doseljenik iz Argentine i učesnik brojnih antiratnih protesta, Huan Tores kaže da mu je rat uništio i život i porodicu. Masi sveta se juče obratio i Bob Vatada, otac armijskog poručnika koji očekuje suđenje na vojnom sudu zbog toga što je odbio da ode u Irak.

“Moj sin, poručnik Eren Vatada, kao ponositi američki vojnik, ustao je i rekao ‘dosta je dosta’. I mi treba da kažemo da je dosta. Zbog toga što je odbio da vodi svoje ljude da masakriraju nedužne muškarce i žene, da povede svoje ljude u smrt zbog korporacijske gramzivosti, vojne starešine sada hoće da ga kazne.”

Nešto kasnije, glumica i aktivistkinja Džejn Fonda – poznata po svojoj antiratnoj delatnosti u vreme Vijetnamskog rata – prvi put je nastupila na nekom ovakvom mitingu posle nekoliko deceija.

“Nisam govorila na nekom antiratnom mitingu 34 godine, jer sam strahovala da će laži o meni da budu iskorišćene protiv antiratnog pokreta. Ali više ne može da se ćuti.“

Među slavnim ličnostima koje su takođe rekle nekoliko reči, bili su glumac Šon Pen i prečasni Džesi Džekson. Masa sveta je skandirala, muzika je svirala, a demonstranti su posle mitinga prošli ulicama koje okružuju zgradu Kongresa na Kapitol hilu, mašući transparentima na kojima su bili ispisani svi mogući zahtevi – od prekida rata do smenjivanja predsednika Buša.

XS
SM
MD
LG