Linkovi

Nekoliko američkih vojnika oteto i ubijeno u napadu pobunjenika u Karbali


Prema najnovijem saopštenju američkih oružanih snaga nekoliko američkih vojnika je oteto i ubijeno u nedavnom napadu pobunjenika u američkim uniformama. Napad je izvršen pre nedelju dana, na jedan komandni punkt u iračkom gradu Karbali.

Američke oružane snage kažu da su u napadu oteta četiri američka vojnika. Nešto kasnije, sva četvorica su pronadjena nedaleko od mesta napada, neki od njih sa lisicama na rukama. I mrtvi i umirući imali su rane od vatrenog oružja. Njihova otmica sprovedena je tokom noćnog prepada na jedan komandni centar u Karbali, južno od Bagdada. Američki vojni zvaničnici kažu da su napadači nosili karakteristične američke maskirne uniforme i da su se dovezli vozilima sličnim onima koje koriste američki funkcioneri. Takodje su nosili američko naoružanje i govorili engleski, kako bi prošli kroz iračke kontrolne punktove. Kada su ušli u ogradjeni prostor, 9 do 12 napadača otvorilo je vatru i bacalo ručne bombe. U tom sukobu poginuo je još jedan američki vojnik, a trojica su ranjena.

Danas, u Bagdadu, ponovo je bilo nasilja. Irački zvaničnici kažu da su dva automobila-bombe eksplodirala u poslovnom delu jedne četvrti naseljene pretežno šiitima, u istočnom delu grada, od čega je poginulo i ranjeno nekoliko ljudi. Funkcioneri su takodje saopštili da su u, odvojenom incidentu, napadači obučeni u iračke uniforme oteli osmoro ljudi iz jedne prodavnice elektronskih uredjaja, u drugoj šiitskoj četvrti. Irački zvaničnici kažu da se broj pobunjeničkih napada po šiitskim četvrtima u Bagdadu povećao u očekivanju planiranih oštrijih mera prema militantima.

Na političkom frontu, predsednica američkog Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, sastala se danas u Bagdadu sa iračkim predsednikom, Džalalom Talabanijem, radi razgovora o bezbednosnoj situaciji i nastojanjima na pomirenju. Pelosijeva, članica opozicione Demokratske stranke, juče je razgovarala sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, izjavivši posle tog susreta da oboje sada bolje razumeju uzajamna gledišta. Maliki je po svemu sudeći ponovio obećanje da će se suprotstaviti kršiocima zakona, bez obzira na njihova verska i politička opredeljenja. Predsednica Predstavničkog doma sastala se i sa američkim vojnicima:

”Ponosni smo na vas, cenimo vaš patriotizam, vašu hrabrost i žrtve koje ste spremni da podnesete,“ rekla je ona američkim vojnicima.

Senatori iz redova Demokratske stranke nameravaju da iduće nedelje započnu debatu o neobavezujućoj rezoluciji u kojoj se kaže da povećanje broja američkih vojnika u Iraku, koje je predložio predsednik Buš, nije u nacionalnom interesu.

U medjuvremenu, sukobi u Iraku bili su jedna od najvažnijih tema na današnjoj sednici Svetskog ekonomskog foruma, u Davosu, u Švajcarskoj, gde je irački potpredsednik Adil Abd al-Mahdi, na pitanje jednog novinara da li je mir u Iraku moguć, odgovorio kratko: Naravno da je moguć.

Funkcioneri i političari iz Iraka i mnogih drugih zemalja učestvovali su u razgovoru o Iraku i o budućnosti Bliskog istoka.

XS
SM
MD
LG