Linkovi

Ujedinjene nacije osudile tvrdnje da se holokaust nije dogodio


Rezulucija, koju su formulisale Sjedinjene Države, usvojena je bez glasanja, jer su 103 od ukupno 192 članice svetske organizacije potpisale podršku. Kratkim tekstom jednostavno se ”osudjuje bez ikakve rezerve svako negiranje da se holokaust dogodio.“ Ni jedna zemlja nije navedena poimenice, ali svrha rezolucij je jasna, posle prošlomesečne konferencije u Teheranu, na kojoj su mnogi učesnici izjavljivali da je masovno istrebljenje Jevreja mit. Vršilac dužnosti američkog ambasadora, Alehandro Volf, opisao je one koji negiraju holokaust kao neznalice:

”Oni koji negiraju holokaust, a takvih na žalost ima, otkrivaju time ne samo svoje neznanje već i moralno srozavanje.“

Iran je bio jedina zemlja koja je izrazila protivljenje rezoluciji. Predstavnik Teherana, diplomata niskog ranga, Hosein Garibi, nazvao je sponzore rezolucije zlonamernim, tvrdeći da je konferencija u Teheranu bila naučni skup. On je optužio Izrael za manipulaciju tog, kako je rekao, ”ogromnog stradanja,“ u političke svrhe:

”Na žalost, izraelski režim redovno nastoji da iskoristi stradanje jevrejskog naroda u prošlosti kao paravan za zločine koje je počinio u proteklih šest decenija nad Palestincima na okupiranim teritorijama.“

Prisustvo delegata u skupštinskoj sali bilo je retko, odražavajući pomešana osećanja u tom telu, koje redovno donosi antiizraelske rezolucije sa velikom većinom glasova. Ali delegati nekoliko arapskih i muslimanskih zemalja govorili su u prilog rezolucije. Njeno usvajanje podešeno je da se poklopi sa 27. januarom, medjunarodnim Danom sećanja na holokaust. Na taj dan, 1945. godine, sovjetske snage oslobodile su zloglasni koncentracioni logor Aušvic. U sali Gereralne skupštine Ujedinjenih nacija će tim povodom, u ponedeljak, biti održan svečani pomen žrtvama holokausta.

XS
SM
MD
LG