Linkovi

Maliki obećava kraj nasilja, ali ono ne prestaje


Irački premijer Nuri al Maliki izjavio je da njegov plan za bezbednost u Bagdadu neće ostaviti ekstremistima prostor da se sakriju, ali je istog dana grad potresla serija bombaških napada.

Obraćajući se parlamentu, Maliki je apelovao na političare iz svih delova iračkog društva da podrže njegov plan za uspostavljanje bezbednosti u prestonici. Premijer je bitku protiv terorista nazvao «neograničenom i trajnom.»

Portparol Bele kuće Toni Snou pozdravio je Malikijevo «odlučno obraćanje parlamentu», u kome je irački lider, kako je ocenio, pokazao energičnost koja se očekuje od njega da bi poboljšao bezbednosnu situaciju. U medjuvremenu, automobil-bomba udario je u pijacu u centru Bagdada, ubivši 26 Iračana.

Nešto ranije, najmanje četvoro Iračana je poginulo na drugoj pijaci, kada se bombaš samoubica razneo na motociklu natovarenom eksplozivom. U eksploziji bombe severozapadno od prestonice život je izgubio jedan američki vojnik.

Demokrate traže da se troškovi u Iraku pravdaju

U međuvremenu, demokrate u Senatu dovode u pitanje plan predsednika Buša da izdvoji još milijardu dolara za obnovu Iraka. Predsedavajući senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose, demokrata Džo Bajden, izjavio je da želi garancije da dodatna pomoć neće dovesti do još veće korupcije i jačanja pobune u Iraku.

Bajden je rekao da su SAD već potrošile skoro 15 milijardi dolara u Iraku, ali da su rezultati “prilično loši”. Zahtev za dodatnom pomoći Iraku od milijardu 100 miliona dolara je deo nove strategije predsedenika Buša za obuzdavanje nasilja u Iraku kojom se predvidja i upućivanje 21 i po hiljade dodatnih vojnika u tu zemlju.

Senatski odbor za spoljnopolitičke odnose je juče usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj se ističe da upućivanje dodatnih vojnika u Irak nije u nacionalnom interesu SAD. Očekuje se da će Senat u punom sastavu raspravljati o toj rezoluciji sledeće nedlje, a da će predlog sličnog dokumenta biti podnet i u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG