Linkovi

Marti Ahtisari najavio za 2. februar posetu Beogradu


Koordinator beogradskog pregovaračkog tima Leon Kojen potvrdio je da je u kabinet predsednika Srbije stigao Ahtisarijev zahtev za sastanak sa predsednikom Borisom Tadićem i dodao da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija razgovarti i sa premijerom Vojislavom Koštunicom. Koen je izjavio da će Marti Ahtisari u Beograd doneti predlog za rešenje statusa Kosoa ali je odbio da govori o tom dokumentu dok nešto više ne sazna o njemu i da zato u petak putuje za Beč.

I drugi koordinator beogradskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić odbio je da govori o Ahtisarijevog predlogu i za sredu 24. januar najavio konsultacije pregovaračkog tima. Posle tih konsultacija znaće se da li su one priprema za razgovore sa Ahtisarijem i da li je srpska strana spremna za te pregovore. Član pregovaračkog tima i savetnik premijera Aleksandar Simić kaže da do 2. februara: neće biti formirana nova vlada i da će tako važne stvari morati da sačekaju formiranje kompletne izvršne vlasti u Srbiji.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku Aleksandar Fatić smatra da vremenski plan predstavljanja Ahtisarijevog predloga treba da motiviše sve stranke kako bi se što pre formirala nova srpska vlada.

A o novoj vladi i mandataru za sada se samo spekuliše. To je i bio razlog što je iz kabineta predsednik Srbije Borisa Tadića saopšteno da će zvanične konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o formiranju nove Vlade početi pošto Republička izborna komisija objavi zvanične rezultate parlamentarnih izbora. Nezvaničnih razgovora o formiranju vlade nije bilo, a javnost će o zvaničnim konsultacijama biti na vreme obaveštena, kaže se u saopštenju iz Tadićevog kabineta.

XS
SM
MD
LG