Linkovi

Poljska katolička crkva i saradnja sveštenika sa komunističkim vlastima


Nedavna ostavka varšavskog nadbiskupa zbog saradnje sa tajnom policijom komunističke ere duboko je zabrinula poljsku rimokatoličku crkvu.

Lideri poljske katoličke crkve obećali su da će sprovesti potpunu istragu o obimu saradnje sveštenstva sa komunističkom tajnom policijom. Takva odluka poljskih biskupa doneta je nakon što je 67-godišnji Stanislav Vielgus zaprepastio vernike početkom ovog meseca kada se povukao pred sam početak svečanosti njegovog zvaničnog ustoličenja na položaj varšavskog nadbiskupa. Stručnjaci kažu da je povlačenje bilo neizbežno kada je Vielgus priznao da je saradjivao sa komunističkom tajnom policijom. Vašingtonski stručnjak za pitanja poljske katoličke crkve, Džordž Vajgel, kaže da se dokumenti tajne policije, koji se sada nalaze u rukama poljskog Intituta za nacionalno sećanje, pokazuju da je biskup Vielgus zaista saradjavao sa komunističkim vlastima. Medjutim, Vajgel kaže da nije jasno kakva je bila priroda njegove saradnje.

“Znamo da je kao mladić potpisao pristanak na saradnju. U dokumentima koji su dospeli u javnost nerma dokaza da je stvarno saradjivao. To će možda biti obelodanjeno kasnije. Za sada znamo samo da je postojao pristanak na saradanju. Ostalih 67 dokumenata dostupnih javnosti predstavljaju izveštaje agenata tajne policije, i svi su došli iz druge ruke.”

Braneći se, biskup Vielgus je rekao da nikada nije povredio niti potkazao bilo koga. Stručnajci, kao što je Džon Migiel, sa unvierziteta Kolumbija, u Njujorku, kažu da su informacije o biskupu Vielgusu veoma štetne za poljsku katoličku crkvu, njenu istorijsku ulogu u održavanju poljske kulture i borbi protiv komunističke represije.

“Katolička crkva je u suštini bila riznica poljske nacionalne misli i kulture u periodu kada ta zemlja nije postojala. Tokom 123 godine, nakon podele Poljske krajem 18. veka, katolička crkve je učila narod o njegovoj kulturi i istoriji. Ta uloga je nastavljena nakon što je Poljska 1918. obnovila svoju nezavisnost. Kada su komunisti preuzele vlast krajem drugog svetskog rata, što je bila velika katasrofa i tragedija za tu zemlju, narod se naravno okrenuo crkvi za podršku u vodjstvo--i dobio ih.”

Stručnjaci kažu da je čovek koji je oličavao to vodjstvo bio papa Jovan Pavle drugi. Džordž Vajgel, koji je napisao biografiju o poljskom papi, kaže da je njegova uloga bila presudna u pružanju pomoći slobodnom sindikalnom pokretu “ Solidarnost” i u konačnom obaranju komunizma. Stručnjaci smatraju da bi poljska katolička crkva trebalo da sada ozbljno pristupi rešavanju pitanja saradnje njenih sveštenika sa komunsitičkim vlastima.

XS
SM
MD
LG