Linkovi

Počinje suđenje bivšem najbližem saradniku potpredsednika Čejnija


Suđenje Luisu Skuteru Libiju, bivšem prvom saradniku potpredsednika Čejnija, počinje u ponedeljak. Libi je optužen da je lagao veliku porotu i agente FBI tokom istrage u vezi sa otkrivanjem identiteta agenta CIA, Valeri Plejm.

Sve do nedavno, Luis Libi je slovio za jednog od najmoćnijih ljudi u Vašingtonu. Savetovao je predsjednika Buša, a bio je i šef kabineta potpresjednka Čejnija. Tužilac tvrdi da je Libi lagao i zavaravao istražitelje u vezi sa informacijama o bivšem tajnom agentu CIA-e VAleri Plejm, koje je dostavljao novinarima. Identitet Valeri Plejm otkriven je u jednoj novinskoj kolumni. Ona je udata za bivšeg ambasadora Džozefa Vilsona, koji je administraciju predsednika Buša optužio da je krivotvorila obaveštajne informacije kako bi opravdala invaziju Iraka 2003. godine.

Specijalni tužilac Patrik Fitcdžerald kaže da je Libi postupio u skladu sa naporima Bele kuće da se osvete ambasadoru Vilsonu, tako što će novinarima proturiti informaciju o njegovoj supruzi. Libi odbacuje navode optužbe i kaže da je bio isuviše zauzet da bi se setio ko je njemu prvi rekao o vezi CIA-e sa Vilsonovom suprugom, Valeri Plejm. Džonatan Tarli je profesor na univerzitetu “George Washington”.

"Državni tužilac će morati da dokaže da je Libi znao da izostavlja važne činjenice kada je svedočio pred velikom porotom i istražiteljima. Libijeva odbrana je prosta – zaboravio je, sećanje ga ne služi najbolje. Tako da je u pitanju test kredibiliteta – kome će porota poverovati. Po svemu sudeći Libi će morati da svedoči u svoju odbranu, jer ako to ne učini porota će još više sumnjati u njegovu iskrenost”, kaže profesor Tarli.

Među svjedocima bi trebalo da se pojavi i nekoliko veoma poznatih vašingtonskih novinara, kojima je Libi, uz druge visoke funkcionere administarcije, služio kao izvor informacija. Pored toga, u Libijevu odbranu trebalo bi da svedoči i potpredsednik Čejni, što će biti prvi put da aktuelni potpredsednik svedoči u jednom krivičnom sudskom postupku.

Čejni je nedavno, u jednom TV intervjuu, hvalio Libija rekavši da se radi o najpoštenijem čoveku koga je sreo. Profesor Tarli kaže da će suđenje Luisu Libiju poslužiti naciji da se priseti razloga zbog koga je zemlja krenula u rat u Iraku.

"Konačno, suđenje nije o tome ko je i šta rekao medijima. Navodna krivica Libija je u njegovom postupanju pošto je izbio skandal. Ali narod će se podsetiti kako mu je pravdan rat u Iraku i kako je to prvobitno opravdanje bilo neistina."

Bivši zamenik državnog sekertara, Ričard Armitidž, priznao je da je on prvi novinarima rekao o identitetu Valeri Plejm, ali ga tužilac Ficdžerald nije optužio za to, federalno krivičnio delo. Sudski proces protiv Luisa Libija trebalo bi da potraje nekoliko sedmica.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG