Linkovi

Crna Gora postala 185. članica međunarodnih finansijskih institucija


Crna Gora je protokolarnim potpisivanjem pristupnih dokumenata postala 185. članica Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Predjsednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović i ministar finansija Igor Lukšić potpisali su danas originale statuta i konvencija MMF-a i članica Svjetske banke.

Krgović će obavljati funkciju guvernera u MMF-u, dok će ministar Lukšić biti guverner u Svjetskoj banci.

U izjavi za Glas Amerike, ministar finansija Crne Gore ističe da je pristupanje MMF-u i Svjetskoj banci “istorijski dan za Crnu Goru” i da će u različlitiim direktnim aranžmanima sa tim međunarodnim institucijama, vlada pokušati da omogući bolji životni standard stanovništvu.

Svjetska banka je u međuvremenu saopštila da, u saradnji sa nadležnim crnogorskim institucijama i partnerima, priprema novu četvorogodišnju strategiju za Crnu Goru, koja će najvjerovatnije biti završena polovinom ove godine.

Fokus strategije biće pružanje podrške Crnoj Gori na putu integracije u Evropsku uniju, u promociji razvoja i zapošljavanja, izgradnji infrastrukture i poboljšanju usluga u zdravstvu i obrazovanju.

Direktor MMF za Evropu, Amerikanac Majkl Depler, kazao je da će, od danas, i u direktnoj komunikaciji, svjetska monetarna institucija nastaviti da podržava razvoj i refome u Crnoj Gori.

Želimo da Crnu Goru integrišemo u svijet, a to se upravo postiže članstvom u jednoj univerzalnoj globalnoj instituciji kakva je MMF, kaže za Glas Amerike Majkl Depler i dodaje kako je generalna orijentacija Crne Gore – njena otvorenost, veoma je važna za uspjeh u modernom dobu.

Osim članstva u MMF i Svjetskoj Banci, Crna Gora je danas pristupila i Međunarodnom udruženju za razvoj (IDA), Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC) i Agenciji za osiguranje multilateralnih investicija (MIGA).

Krgović: Veći kredibilitet i nove strateške investicije

Članstvo u međunarodnim svjetskim institucijama doprinijeće privlačenju novih strateških investicija, a time će indirektno povećati kredibilitet i kreditni rejting Crne Gore, rekao je gostujući u našoj TV emisiji Otvoreni studio, predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore. Ljubiša Krgivić, guverner Crne Gore u MMF-u, kaže i da vlada ne planira takozvane stend baj aranžmane sa MMF-om

“Vlada Crne Gore planira da odmah krene u zaključenje jednog dvogodišnjeg aranžmana sa MMF-om. To bi bio jedan nefinansijski aranžman, koji bi bio povezan sa ispunjenjem određenih ekonomsikih politika. Ispunjenjem tih obećanja upravo će se povećati naš međunarodni kredinbilitet. ja očekuje da će se tak aranžman sklopiti vrlo brzo, moguće i do kraja prvog kvartala ove godine”, kaže Krgović.

Člantsvo u MMF, kažu ekonomski analitičari, nosi i određene rizike poput ekonomskog disciplinovanja države. Na pitanje koliko je tu istine i da li vidi potrebu za većom finansijskom disciplinom u Crnoj Gori, Krgović “kaže da iako takvi rizici postoje, mnogo su manji neko kada su u pitanju neke veće države koje imaju sopstvenu valutu”.

“Ovakvim valutnim aranžmanom, aranžmanom pune valutne substitucije, mi smo praktično sami sebi nametnuli određena ograničenja. Pored toga, Crna Gora se obavezala da će voditi politiku niskog ili praktično bez budžetskog deficita,a takođe kad je u pitanju nivo javnog duga, ići ćemo na postepeno smanjenje.

XS
SM
MD
LG