Linkovi

Lista zahtjeva Savjeta Evrope stiže u Podgoricu


Savjet Evrope uputiće naredne sedmice listu zahtjeva crnogorskim političarima na čije uključivanje u ustav će morati da se obavežu kako bi Crna Gora bila primljena u najstariju evropsku organizaciju, objavljeno je danas u Podgorici.

Pismo sa listom zahtjeva trebalo da bude upućeno predsjednicima Republike, Skupštine i Vlade, Filipu Vujanoviću, Ranku Krivokapiću i Željku Šturanoviću, kao i opoziciji.

Crnogorski mediji su obvjavili da će jedan od zahtjeva biti da se Crna Gora u ustavu definiše kao građanska, a ne kao država naroda.

Lista sa sedam tačaka, čiji je nacrt urađen na nedavnom sastanku trojice izvjestilaca Parlamentarne skupštine SE i predstavnika Venecijanske komisije, biće proslijeđena crnogorskim vlastima i opoziciji nakon što je sljedeće sedmice usvoji Politički odbor Parlamentarne Skupštine SE.

Na listi je i zahtjev da ljudska prava u ustavu budu zaštićena barem na nivou iz Povelje o ljudskim i manjinskim pravima bivše Srbije i Crne Gore.

“Treba propisati i retroaktivnost važenja ustava kako bi se pokrio ustavni vakuum od nezavisnosti do usvajanja novog najvišeg pravnog akta”, rekao je jedan od sagovornika lista iz SE.

Među zahtjevima je i utvrđivanje civilne kontrole nad oružanim i bezbjednosnim snagama i obavještajnim službama, uključujući i parlamentarnu kontrolu, kao i odredba o suprematiji međunarodnog nad unutrašnjim pravom.

Od političara će se tražiti i da proces izbora i razrješenja sudija i tužilaca oslobode nepotrebnog političkog uticaja kako bi se obezbijedila njihova nezavisnost, a da tužioci budu oslobođeni uloge zastupanja države u građanskim sporovima.

Glavni izvjestilac PSSE za prijem Crne Gore Žan-Šarl Gardeto rekao je da će crnogorskim vlastima biti ostavljeno da odluče u kojoj formi će usvojiti listu zahtjeva.

XS
SM
MD
LG