Linkovi

Frid: Oni koji instistiraju na prošlosti stoje na putu rješenju za budućnost Kosova


Pomoćnik američkog državnog sekretara Denijel Frid u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike apeluje na zainteresovane strane u kosovskom statusnom procesu da prihvate evropsku budućnost. Vrijeme je – kaže Frid – da se prevaziđe nacionalistička retorika i pronađe rješenje za Kosovo.

U Srbiji su u nedjelju paralemntarni izbori. Pomoćnik američkog državnog sekretar, Denijel Frid, kaže da Sjedinjene Države žele da Srbija bude prosperitetna, demokratska država..

“Željeli bi da Srbija izabere Evropu, evropsku budućnost. Srbija je zaslužuje, srpski narod zaslužuje budućnost u Evropskoj uniji, ne manje od drugih evropskih naroda. I ja se nadam da će Srbi takvu, bolju budućnost i izabrati”, kaže Frid.

Neposredno nakon izbora u Srbiji, glavni međunarodni pregovarač Marti Ahtisari objaviće svoj prijedlog za rješenje budućeg statusa Kosova. Denijel Frid očekuje da će potom uslijediti intenzivna diskusija o tom planu.

“Činjenica je: ne možemo se vratiti na stanje od prije 1999. godine, a ne možemo uistinu zadržati postojeće stanje. Stanovnici Kosova i Srbije imaju potrebu da ovo pitanje bude riješeno, kako bi mogli da se okrenu drugim pitanjima i planiraju svoju budućnost”, kaže Frid.

Po njegovim riječima, oni koji instistiraju na prošlosti stoje na putu nalaženju rješenja za budućnost Kosova.

“Postoje oni koji govore demagoškim jezikom nacionalizma. Već sam jednom rekao da je nacionalizam u tom kraju svijeta poput jeftinog alkohola: prvo vas opije, potom vas oslijepi i na kraju vas ubije”, kaže Frid.

Bivša Jugoslavija je, po njemu, dobar primjer opasnog i destruktivnog nacionalizma.

“Lično mi je žao što se Jugoslavija raspala u takvom krvoproliću. Ona je imala svoje mane, ali je takođe bila odgovor na problem kako ljudi u tom regionu mogu živjeti zajedno. Nije Jugoslavija, međutim, umrla prirodnom smrću. Ubio je Milošević - ne sam, ali je u principu mnogo doprinio. Žao mi je što se to dogodilo, ali je činjenica da se to dogodilo i da život teče dalje”, kaže Frid.

Visoki zvaničnik Stejt Dipartmenta ističe i da u Beogradu i u Prištini ima političara koji razumiju da nacionalisti na Kosovu, u konačnom, neće nadvladati.

“Bez obzira na to kakva će biti budućnost Kosova, ono mora imati multietnički karakter. Srpsko istorijsko prisustvo i naslijeđe – manastiri i srpske zajednice – moraju se očuvati. Istovremeno, moramo prihvatiti da su 90 odsto stanovnika Kosova etnički Albanci koji su u vrijeme Miloševića biti pod ozbiljnom represijom”, naglašava Frid.

Rusija je u više navrata ponovila da rješenje za Kosovo mora da bude prihvatljivo objema stranama. Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, Rusija može uložiti veto na bilo koji plan. Frid je, međutim, optimista da je moguće doći do prihvatljivog rješenja.

“Mora se naći rješenje. Ne postoji mogućnost da ne bude rješenja. Status quo je neprihvatljiv. Mora se promijeniti i mora se naći rješenje koje će priznavati prava svih koji žive na Kosovu”, kaže Frid.

Po njegovim riječima, odluka NATO-a da Srbiju, Crnu Gori i Bosnu i Hercegovinu pozove u Partnerstvo za mir imala je veliku podršku državnog sekretara Kondolize Rajs, koja je tako odlučila, ističe Frid, nakon duže debate.

“Iskreno, mi smo to i unutar naše vlade razmatrali dugo i detaljno. Bilo je razloga da se ta odluka i dalje odlaže. Državni sekretar Rajs je odlučila da se Srbija pozove u program NATO-a, zato što smatra da Srbija zaslužuje evropsku budućnost. To je bila ispravna odluka i zadovoljan sam da je ona tako odlučila”, kaže Frid.

On takođe najavljuje da će posjetiti Balkan narednog mjeseca.

Govoreći o situaciji u BiH, Frid ističe da se insitucije sistema te države moraju ojačati i odbacije pozive na ukidianje ili podjelu bosanskohercegovačkih entiteta:

U Bosni postoje oni koji vjeruju da Republiku Srpsku treba ukinuti. Ima i radikala koji smatraju da bi Bih trebalo da se podijeli. Međutim, mi smatramo da osnovni ustavni aranžman kojim je okončan rat treba da bude poštovan. Trebalo bi ustavnim reformama ojačati Bosnu kao državu, ali mi nikada nismo podržali ukidanje Republike Srpske”, kaže Denijel Frid.

XS
SM
MD
LG