Linkovi

Američki sekretar za odbranu doputovao u prvu posetu Avganistanu


Sekretar za odbranu Gejts se tokom dvodnevne posete Avganistanu sastaje sa vojnim i civilnim liderima da bi razmotrio mogućnosti za smanjenje sve brojnijih talibanskih napada. Gejts je doputovao u Kabul juče iz Brisela, gde je sa generalnim sekretarom NATO-a, Japom de Hop Sheferom, razgovarao o vojnom i političkom značaju Avganistana.

”Misija u Avganistanu, prva izvan tradicionalnih evropskih granica NATO-a, model je potencijala ove organizacije u novoj eri. Uspeh u Avganistanu je naš najveći prioritet.“

Gejts je dodao da će ove godine za uspeh misije verovatno biti potrebno uzvratiti vojnom silom, ali je naglasio i potrebu da se poveća podrška društvenom i ekonomskom razvoju Avganistana. General Karl Ajkenberi, komandant američkih snaga u Avganistanu, rekao je svom novom šefu da će za ovu misiju biti potrebno još vojnika. Ajkenberi je istakao da se broj napada pripadnika Talibana povećao u decembru za više od 200 odsto i da očekuje da će se napadi pojačati.

”Očekujem da neprijatelj uloži najveće napore na jugu Avganistana i da će tokom proleća preduzimati terorističke napade u Kandaharu i drugim urbanim centrima.“

Ajkenberi kaže da je jasno da većina talibanskih vođa dejstvuje sa pakistanske teroritorije. Nekoliko američkih funcionera smatra da pakistanska strategija obezbeđivanja granice nije delotvrona. Oni specifično ukazuju na sporni mirovni sporazum koji je pakistanska vlada potpisala prošlog septembra sa plemenskim starešinama u blizini granice sa Avganistanom. Pakistan tvrdi da čini sve što može da poveća regionalnu bezbednost. Pakistanska armija je jutros započela žestok vazdušni napad na logore Al Kaide u blizini granice sa Avganistanom, u kojima je - prema izveštajima - poginuo znatan broj lokalnih i stranih ekstremista.

XS
SM
MD
LG