Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Pan's Labyrinth”


Bujna mašta jedne devojčice pruža joj utočite od ratnih strahota u živopisnom filmu meksičkog reditelja Giljerma del Toroa.

"To je drevni lavirint" objašnjava kućepaziteljka mladoj Ofeliji , koja je zalutala i otkrila veliku kamenu kapiju. Kućepazitelja je blago upozorava da bude oprezna "... mgla bi da se izgubiš". Ofelija se već oseća izgubljeno, jer živi u Španiji u 1944. godini. Njena majka, udovica, očekuje dete sa kapetanom u vojsci diktatora Franka, koji ih je odveo daleko u unutrašnjost zemlje, na dobro čuvano imanje, dok njegove trupe pokušavaju da savladaju ostake pobunjeničkih snaga. Ofelija iz brutalne stvarnosti građanskog rata beži čitajući basne ... tako da je više nego znatiželjna kada je tokom jedne od prvih noći provedenih na imanju probudi zvuk lepršanja krila:

"Mama, probudi se ... nešto je u sobi", kaže Ofelija, ali majka suviše čvrsto spava da bi mogla da vidi malenu vilu koja je sletela na Ofelijino rame. Ona je priziva prstom i Ofelija je prati ... u lavirint u kome se pojavljuju kamene stepenice. Devojčica na prstima silazi niz njih i dolazi do komore u kojoj se, na svoje zaprepašćenje, susreće licem u lice sa stvorenjem koje je pola čovek, pola koza:

"Ko si ti?" pita ga ona. "Znaju me po mnogim imenima," odgovara on govoreći sa drevnim, stranim naglaskom. "… imenima koja pamti samo drveće". On je faun, šumski bog i saopštava joj da ona u stvari nije obična smrtnica Ofelija, već princeza Moana, davno izgubljena ćerka Kralja podzemlja. I tako započinje njena opasna avanatura, koja je proizvod mašte scenariste i reditelja Giljerma del Toroa, koji izbegava odgovor na pitanje da li je svet unutar lavirinta jednostavno Ofelijina fantazija:

Ja lično, mislim da postoji, mislim da je stvaran … ali to je ono što ja mislim. To ne mora da bude zvanični sceraio filma. Ja verujem da devojčica ne beži u taj svet, jer je on gotovo podjednako neprijatan kao stvarnost. Da sam ga napravio kao neko veselo mesto, gde svi pevaju i igraju, onda bi moglo da se kaže da ona beži tamo. Međutim, ona u stvari pronalazi mesto gde može da se suoči sa stvarnostima oko i unutar sebe.

Mlada Španska glumica Ivana Bakero tunmači ulogu 11-godišnje Ofelije:

Jedan od lepših aspekata ove priče jeste da možete da izabrete da li želizte da verujete da ona to stvarno vidi ili da umišlja. Kao Ivana, ja mislim da ona zaista vidi taj svet. Ona ga stvara, ne samo da bi pobegla od sebe, već i da bi ostale ljude učinila srećnim i da bi se rat završio.

Ofelija čita iz magične knjige koju joj je dao faun: "oristi kredu da nacrtaš vrata na zidu svoje sobe". Iza tih vrata je jedan od tri opasna zadatka, koja joj je postavio kako bi dokazala da zaslužuje da se ponovo pridruži svom ocu na tronu podzemlja.

"Moraš ispuniti tri zadatka pre nego punog mesec", naglašava faun Pan. Njega igra Amerikanac Dag Džons, koji se krije ispod savršeno komplikovane šminke, za koju je svakog dana bilo potrebno pet sati. Džons, inače vrlo nadareni pozorišni glumac, na filmu je udahnuo život mnogim stvorenjima sa drugog sveta. On igra i bledog čoveka koji ugrožava Ofeliju tokom jedne od njenih fantastičnih avantura. Scenarista i reditelj Del Toro ističe da postoji opasnost za dete unutar Panovog lavirinta, tako da film i sa svim svojim elementima bajke u stvari govori u uticaju rata na ljude bilo koje dobi:

”U hronološkom smislu to je van domašaja dece. Mislim da ubijamo mnogo nevinih.Odjednom je svet postao 'divlji zapad' i mislim da u tome najviše stradaju nevini. Ovo je vrlo intiman trenutak za čovečanstvo u kome moramo da se zabrinemo i zapitamo oko nekih duhovnih pitanja. Mislim da to ide mnogo dalje od politike.“

Glumačku postavu filma "Panov lavirint" čine i španske zvezde Arijadna Gil, Maribel Verdu and Serhi Lopes. Direktor fotografije je meksikanac Giljermo Navaro, česti suradnik reditelja Del Toroa, dok je muziku napisao ššpanski kompozitor Havijer Navarete.


XS
SM
MD
LG