Linkovi

Oli Ren: Srbija brzo može dobiti status kandidata za članstvo u EU


Evropski komesar Oli Ren je danas izjavio da je "razumni optimista" da će na izborima u Srbiji pobediti demokratske snage, što će omogućiti brzi dovršetak procesa pridruživanja i otvoriti mogućnost da Srbija ubrzo stekne i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ren je novinarima u Briselu istakao da Srbija to može postići zato što ima velike ekonomske, institucionalne i intelektualne kapaciete i da je zato u prednosti u odnosu na neke druge zemlje regiona.

"Srbija je na istorijskoj prekretnici" i srpski građani izbornom odlukom, mogu za sobom ostaviti prošlost i okrenuti se uključenju u evropske strukture”.

Zamoljen da kaže da li je hapšenje optuženog Ratka Mladića uslov za zaključenje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, Ren je uzvratio da se očekuju "jasna rešenost" novih srpskih vlasti i "ozbiljni, nepogrešivi operativni koraci koji vode bitnom napretku ka hapšenju svih preostalih haških optuženika".

On je rekao da srpska vlada "to veoma dobro zna", da je u tom cilju izrađen i akcioni plan, koji, kako je naveo, dosad nije dao prave rezultate.

Ren nije neposredno odgovorio na pitanje da li bi se moglo dogoditi, kao što se to nagoveštava u vladajućim krugovima u Londonu, da se potpisivanje ili ratifikacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija uslovi time da nove vlasti u Beogradu prihvate novi status Kosova.

”I za nas je važno da Srbija konstruktivno doprinese konačnom statusu Kosova i primeni tog statusa. Jer oba entiteta, i Kosovo i Srbija će biti u budućnosti u sastavu Evropske unije. I za svakog kandidata za članstva postoje standardni uslovi dobrih susedskih odnosa. Kosovski Albanci moraju jasno da se obavežu da će sprovesti standarde u pogledu davanja punih prava i uslova za sve građane i ljude na Kosovu", rekao je evropski komesar i naglasio da će tome biti data veoma velika važnost u sagledavanju u pregovorima o konačnom rešenju statusa Kosova.


XS
SM
MD
LG